Защо Янев е рисков за България. Истината от експерт

Коментар на Тихомир Безлов и за войната в Украйна

Защо Янев е рисков за България. Истината от експерт | StandartNews.com

"Подобна позиция на защита повече или по-малко на руски интерес е рискова за България да попадне в изолация и съответно да има икономически и политически последици.

Трябва да сме сигурни, че смяната му не е лесно решение, имайки предвид начина, по който възникна “Продължаваме промяната”, начина, по който той бе предложен като министър от квотата на ПП. Не е леко решение, но видимо е, че този човек е твърде рисков от гледна точка на българския интерес."

Това каза за Монитор анализаторът Тихомир Безлов по повод поисканата оставка на военния министър Стефан Янев.

"Едва ли някой може да каже как ще се развие войната в Украйна. Имаше прогнози преди време как война изобщо няма да има, което бе опровергано напълно. Включително имаше и такива съобщения, ако си спомняте, преди навлизането в Украйна предишната седмица, от страна на президента на Русия Владимир Путин.

Той каза, че изтегля руски части. Виждаме, че всички, които прогнозираха, че няма да има такова развитие, сбъркаха. Просто хората се надяват на по-доброто. 

Путин призова украинските генерали да поемат властта, тоест да свалят президента Зеленски и правителството. Висши официални лица от Русия коментираха, че те няма да преговарят с фашисти. Ситуацията рязко се промени след обаждането на китайския президент Си Дзинпин и тогава президентът Путин обяви, че ще преговаря със Зеленски. 

НАТО изпусна според много анализатори решителния момент, понеже не оцени достатъчно добре склонността на Путин да рискува. Изпусна момента да направи учения в Украйна. НАТО съвсем спокойно можеше да започне учения като Русия в Беларус, в Украйна със свои части", каза още Тихомир Безлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай