Вторник,

Заков с ключов коментар за службите

От: Агенция Стандарт -
164
Заков с ключов коментар за службите
A
A
A

Службите предоставят изключително коректна информация, но някой път има разлики в оценките накрая. Това засягаше по-скоро началото на военната криза. В момента нямам никакви забележки към службите и това, което получавам като информация, напълно съвпада с моя анализ. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Драгомир Заков.

Той коментира темата, след като отговори на актуални въпроси в парламентарната комисия по отбрана, като тази част от заседанието беше закрита.

Попитан как си обяснява разминаването за началото на кризата, Заков коментира, че когато става дума за ирационално решение, което води до конкретно действие, е много трудно да се прогнозира предварително, че то ще се случи. „Още повече в момент, в който дипломатическата опция е на масата, се взима ирационално решение за започване на военни действия. Така че това е много трудно да се предвиди, но това беше един от сценариите”, посочи министърът.

Относно формираната у нас бойна група, Заков заяви, че това е българска батальонна група с водеща държава България и няма промяна спрямо решението на Министерския съвет. „НАТО обаче има планове за защита на страните членки и те са активирани, като включват и България, и Румъния, нашият план е общ. В този смисъл има процедура, с която е необходимо българската батальонна група да бъде придадена под командването на главнокомандващия въоръжените сили на НАТО. Тя остава на българска територия, нейният командир продължава да бъде българин и водещата държава продължава да бъде България”, посочи Заков.

Той уточни, че към нея при необходимост може да има съюзнически войски, което е предвидено в решението на Министерския съвет. „Такава необходимост знаете че има, в българските въоръжени сили има липсващи способности, които трябва да бъдат попълвани и това е шанс за въоръжените ни сили. Те трябва да видят тези способности, за да могат да оценят как те работят за нас”, коментира Заков.  

По думите му възможността е отворена към нашите съюзници и всеки би могъл да се присъедини. „Има предложения, работим по тях”, каза Заков, който обясни, че това ще стане известно по-късно. На въпрос възможно ли е български войски да бъдат изпратени извън България, министърът отговори, че към момента не се налага.

Няма промяна от вчера, няма пряка военна заплаха за България, каза още министър Заков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички