Неделя,

Премиерът подкрепи инициативата за Западните Балкани

От: Агенция Стандарт -
Премиерът подкрепи инициативата за Западните Балкани
A
A
A

"Ние вярваме, че европейската перспектива продължава да бъде ключов двигател за трансформацията в Западните Балкани". Това заяви министър-председателят Стефан Янев по време на изказването си в рамките на видеоконферентната Среща на върха на Берлинския процес, открита от канцлера на Федерална република Германия Ангела Меркел.

От 1 януари 2021 г. Германия пое функциите на председател на Берлинския процес и декларира готовност за надграждане на постигнатото от предходните председателства като продължи изпълнението на набелязаните за региона приоритети и цели по посока на приобщаването му към европейските норми и стандарти. 

Пред лидерите българският премиер приветства заявената воля от страна на Германското председателство да надгражда постиженията на инициативата. По този начин се гарантират продължаването на усилията за справяне с предизвикателствата и възможностите за укрепване на европейската перспектива на Западните Балкани.

Министър-председателят Стефан Янев припомни, че през изминалата 2020 година, когато България и Република Северна Македония бяха съвместни домакини на Берлинския процес, бяха подписани важни за гражданите на региона документи - Декларацията за изграждане на регионален вътрешен пазар и Декларацията за Зелен дневен ред за Западните Балкани. Янев добави, че приобщаването на страните от Западните Балкани към европейското семейство може да бъде постигнато именно чрез регионално сътрудничество, в което са залегнали политики за изграждане на доверие, разбирателство, укрепване на добросъседските отношения и подобряване на икономическото и социалното сближаване в региона.

Премиерът Янев изтъкна, че пандемията, причинена от COVID-19, нейните последици, както и предизвикателствата пред сигурността промениха много нашия живот, чувството за предвидимост и идеята за перспектива и сигурност. Министър-председателят добави, че в това време на предизвикателства, Берлинският процес показа капацитета си да устои и да се превърне в добър пример на споделени ценности и положителен опит, символ на добрата воля на Западните Балкани да намерят пътя си към обединеното европейско семейство чрез преодоляване на различията и изграждане на доверието в полза на своите общества и на Европа като цяло.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички