Янаки става вице на Орешарски

Привикват министри на Райков в парламента за отчет

Янаки става вице на Орешарски | StandartNews.com

София. Зам.-шефът на БСП Янаки Стоилов вероятно ще е вицепремиер без портфейл в кабинета "Орешарски", научи "Стандарт" от партийни източници. Той ще трябва да следи дали социалните решения на кабинета са в унисон с политиката на Столетницата. Вероятно и това е причината Стоилов да не стане шеф на парламента, въпреки че упорито бе спряган за поста. Ако Стоилов стане вице, това почти сигурно означава, че социален министър няма как да стане друг соцдепутат освен Драгомир Стойнев.

За финансов министър в кабинета "Орешарски" се спряга Кирил Ананиев, за здравен - гинеколожката д-р Таня Андреева, за икономиката - макроикономистът Петър Чобанов. За титуляр в МВР ще се търси експерт, но външен човек. Въпреки това кулоарно се коментира Младен Червеняков. Има и вариант да се посочи някой от кадровия състав на силовото министерство, разказаха от "Позитано" 20.

По неофициална информация същинските преговори за кабинет между БСП и ДПС не са започнали. Самият Орешарски е склонен да запази структурата на Министерски съвет, тъй като другото означава да минат няколко месеца за адаптация. Хората на Лютви Местан засега смятат да поискат техни експерти да поемат министерствата на земеделието, транспорта и на екологията. Както и евентуално да получат вицепремиер. Освен това твърдят, че имат достатъчно подготвени кадри и за здравното ведомство.

"Атака" вероятно няма да излъчи свои хора за министерски или зам.-министерски постове. Волен Сидеров буквално забранил на хората си да се номинират или кандидатират за властови кресла.

Междувременно стана ясно, че соцдепутатите ще настояват някои от служебните министри да бъдат изслушани спешно в парламента за състоянието на държавата. Решението ще се гласува днес. Министрите ще докладват пред новия парламент още следващата седмица. А пръв ще е министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. От БСП имат идея да изслушат още финансовия министър Калин Христов. Тъй като служебният кабинет се отчита само на президента, червените изрично уточниха, че препитването на министрите няма да е парламентарен контрол.

В правителството на малцинството, което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще предложи, пък ще са добре познати лица от мандата му. Той ще е премиер, вицета ще са Лиляна Павлова и Томислав Дончев, който може да поеме и министерството на икономиката, а Делян Добрев - на енергетиката. Другият вариант е Добрев да е титуляр в икономиката, а енергетиката да отиде при настоящия шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. За дипломат номер 1 ще бъде предложен отново Николай Младенов. МВР ще е в ръцете на Веселин Вучков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай