Вучков проверява незаконни бръмбари (ОБЗОР)

Вучков проверява незаконни бръмбари (ОБЗОР) | StandartNews.com

Вътрешният министър от кабинета "Орешарски" Цветлин Йовчев обаче бе категоричен, че "по никакъв начин никога нито са разработвани, нито са подслушвани участници в протестите". "Трябва да кажа, че отначало наблюдавах процеса с учудване и недоумение, но премина всякакви граници. Погнусен съм от това, което се случва. Жалко е, че хора, които претендират да са демократи, използват най-гнусните форми на тоталитарна пропаганда. Това е една лъжа и мисля, че съвсем скоро това ще стане ясно", коментира Йовчев.

Нов скандал за неправомерно използване на Специални разузнавателни средства от дирекция "Сигурност" и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) набира сила. Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков съобщи, че във ведомството му текат две вътрешни проверки. Първата е по линия на вече установени нарушения със СРС във МВР. "Има данни, че това звено неправомерно е осъществявало подслушване", каза Вучков за дирекция "Сигурност". И допълни, че вече текат дисциплинарни производства с предложения за дисциплинарни наказания. Проверката е започнала по сигнали още по времето на предшественика на Вучков от служебния кабинет Йордан Бакалов. "Изпратен е сигнал и до Бюрото за контрол на СРС", каза МВР шефът.

Втората проверка е по сигнал на "Протестна мрежа", а данните от нея бяха потвърдени от председателя на Комисията по вътрешна сигурност в Народното събрание ген. Атанас Атанасов. Според тях по времето на кабинета "Орешарски" ДАНС, по искане на МВР, е подслушвала протестиращи. В рамките на разработката "Червеи", както се твърди, че е името й, е проследявана комуникацията на граждани в социалните мрежи, както и техните телефонни разговори. Министърът на вътрешните работи Веселин Вучков заяви, че резултатите от тази проверка ще излязат идната седмица. "Иначе като гражданин и като политик, съм убеден, че тогава, по отношение на тези протестиращи на територията на цялата страна имаше някакви мероприятия, включително и от страна на службите", отсече Вучков. И допълни: "Вълнува ме въпросът на какво основание министър Цветлин Йовчев през есента на 2013 година пред цялото държавно ръководство на заседание на Консултативния съвет по национална сигурност каза за съотношение между спонтанно протестиращи и мотивирано протестиращи? Това е нещо, което много ме вълнува. Вариантите са два - или някой е следил протестиращите, или някой е написал официален доклад с данни, за които няма емпирична база", заключи МВР шефът. Според ген. Атанасов пък подслушването на протестиращи е започнало по сигнал за изтичане на информация от вътрешното ведомство. "Започнато е през държавни служители - проверявали са държавни служители, за които е имало данни, че ходят на протести", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай