ВСС отхвърли искането за освобождаване на Гешев

Темата ще има продължение, заяви Янаки Стоилов

ВСС отхвърли искането за освобождаване на Гешев | StandartNews.com

Предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев бе отхвърлено от Пленума на членове на ВСС, като те гласуваха с 12 гласа "За" предложението да "остава без разглеждане като недопустимо внесеното предложение от министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев".

Дискусията с участието на самия Гешев, правосъдния министър Стоилов и членове на ВСС продължи няколко часа, предаде Дарик. „Тази дискусия беше тежка, продължителна и конфликтна на моменти. Тя се води за първи път“, заяви Янаки Стоилов и допълни: „Смятам, че българските закони до голяма степен са в унисон с европейските“.

„Темата ще има продължение – с мое или без мое участие. Виждам, че и днес е започнала дискусия в Парламента. Утре тя ще продължи. Като правосъден министър аз съм връзката между ВСС и Парламента“.

Малко преди приемането на решението главният прокурор Иван Гешев реши да отговори на някои появили се твърдения. Едно от тях е обвинението за разпределение на делата, като Гешев подчерта: „Твърденията, че има специализирани отдели, където не се спазва принципа на случайното разпределение, държа да кажа - това е неистина“.

„Не мога да нося отговорност за журналистически и политически тези. Подкрепям колегите за работата им относно неща, които не бяха правени до момента, включително и работата им по лица, които заемат висши длъжности. Има ли недосегаеми лица в България? Ако има, да се изкарат тези лица със съответния имунитет“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай