Войводата Камбитов ще се оправя с 13 чети

Войводата Камбитов ще се оправя с 13 чети | StandartNews.com

Предлагат шефът на общинския съвет в Благоевград да се сменя през 6 месеца

Добрата вест за кандидатите за общински съветници в Благоевград дойде доста по-рано от предизборната кампания. Тогава стана ясно, че местата в минипарламента се увеличават от 37 на 41. Математиците веднага пресметнаха, че има над 10% по-голям шанс за стотиците мераклии, които ни гледат усмихнати от предизборните плакати, да влязат в общинския съвет и да решават бъднините на общината и на своите съграждани. По пъстрота новият местен парламент бие почти два пъти дъгата, която е само със седем цветове. 13 партии, коалиции и местни коалиции си поделиха местата в общинския съвет. Но това за Благоевград не е изненада, тъй като през 2011 година бройката им беше само с една по-малко - 12.

Много повече формации обаче останаха извън местния парламент. Част от неуспелите вече поискаха касиране на вота за общински съветници с колективна жалба в ОИК. Надеждата им е в Административен съд, който може да касира избора и да пренареди шарената картина в благоевградския парламент. Надали ще се стигне дотам. Засега е ясно, че новоизбраните парламентаристи ще положат своята тържествена клетва в четвъртък. И ще седнат за първи път в банките си в зала "22 септември". "Ще работят ли за благото на общината и нас, гражданите, на ползу роду съветниците от този пъстър съвет или пък ще ни разочароват?", това се питат благоевградчани. Притеснения обаче нямат нито новият стар кмет Атанас Камбитов, нито предишният председател на ОбС Радослав Тасков, който отново се спряга най-усилено за шеф на местния парламент. "Повече от половината - над 20 души, участваха в миналия общински съвет. Вярвам, че и в този пъстър формат ще се работи добре. Искам съветниците да са наш коректив, през миналите четири години нямахме нито едно върнато решение. Хубаво е, че вътре са представители на толкова партии и коалиции. По този начин има по-широка представителност на гражданите. Призивът ми към тях е да знаят, че трябва да работят за Благоевград. Изборите приключиха, чака ни много работа. И да не забравят, че

след 4 години хората ще ги оценяват по свършеното

а не по обещанията и приказките", заяви градоначалникът Камбитов. Той предупреди, че до края на годината е необходимо да се приемат стратегически документи и проекти за развитието на общината - бюджетът за 2016 г., инвестиционната програма, изграждането на регионалното депо за битови отпадъци, промени в структурата на общинската администрация. Набива се на очи, че ГЕРБ запазва постигнатото през 2011 г. и е с 9 местни парламентаристи. От 3 на 7 пък скачат съветниците на Коалиция "Заедно за Благоевград - ЕНП и КБ", чийто водач бе Тасков. Сериозен пробив направи "Партия на зелените", която вкара четирима парламентаристи. Не е шега, че голям успех постигна и Реформаторският блок. Партиите в коалицията в предните два парламента нямаха нито един представител, а сега вече ще имат трима съветници. С толкова е и БСП, която стопи мандатите си наполовина в сравнение с 2011-2015 г. "Движение 21", "Глас народен", "Народен съюз", Коалиция "ЕКИП-АБВ, НДСВ, ОБТ", "Зелена партия", Земеделски съюз "Александър Стамболийски" и "Коалиция за Благоевград" са с по двама местни парламентаристи, а ВМРО - БНД запазва единственото си място в ОбС.

Клетвата още не е положена, но вече заваляха предложения

които касаят бъдещата им работа. Лидерът на "Партия на зелените" в Благоевград Андон Тодоров в началото на тази седмица внесе в деловодството интересно предложение за изменение на Правилника за организацията и дейността на общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация. Той иска на първата сесия в четвъртък парламентаристите да изберат с тайно гласуване свой председател, но на ротационен принцип. Ротацията да се извършва на всеки 6 месеца, предлага новият стар съветник, който не скри, че има амбиции за председателския пост. При отчета на шефа на ОбС, в зависимост от постигнатите резултати, местните парламентаристи ще имат възможност да решат дали ще гласуват доверие на досегашния председател или ще изберат нов. Мотивите за предложената промяна са осигуряване гъвкавост и ефективно управление на ОбС, както и осигуряване на възможност за всички представени партии да участват със свой представител в управлението на общинския съвет. "С въвеждането на ротационния принцип ще се осигури по-голям контрол върху изпълнението на задълженията на председателя, което е гаранция за по-голяма и значима роля на ОбС - Благоевград в обществото и прозрачност на работата на местния парламент", твърди Тодоров.

"Ще разгледаме това предложение с колегите. Хубаво е, че има две големи групи в местния парламент - нашата и на ГЕРБ. Смятам, че доста от партиите и коалициите с по двама представители ще осигурят едно работещо и конструктивно мнозинство в интерес на общината и гражданите. А не да спъва дейността на общината заради дребни лични или партийни интереси. Сигурен съм, че ще заработим още от първия ден с отговорност към благоевградчани, тъй като те точно това искат от нас", сподели Радослав Тасков, който също е фаворит за председателския стол в ОбС.

Не всичко обаче е цветя и рози дори и в местния парламент. Броени дни преди полагането на клетва двама от новите съветници

изненадващо подадоха заявления в ОИК за отказ

от избора им за местни парламентаристи. Бисер Аспарухов Стойчев от квотата на Коалиция "НАРОДЕН СЪЮЗ" и Петя Кирилова Костадинова от квотата на партия "Земеделски съюз "Александър Стамболийски" изтъкват лични причини за решенията си. Двамата молят Общинска избирателна комисия - Благоевград да се произнесе в полза на следващите ги в листите за общински съветници, които да попълнят местния парламент. ОИК обаче на свое заседание на 1 ноември остави без уважение като недопустими двете заявления поради липса на компетентност за произнасяне от настоящата комисия. Най-вероятно има натиск да се откажат в полза на други кандидати или пък им е предложено нещо, трудно някой ще иска сам да не е в общинския съвет, след като се е кандидатирал и е бил на избори, за да е част от местния парламент, коментират благоевградчани странното искане на двамата. Те обаче категорично отричат да има оказан натиск върху тях. От Общинската избирателна комисия уточниха, че Стойчев и Костадинова ще трябва да се закълнат като общински съветници в новия ОбС. Като пълноправни парламентаристи те трябва да подадат молба до вече легитимния местен парламент, с която се отказват от местата си в него за сметка на следващите в подредбата на съответната листа. Ако ОбС приеме молбите им, тогава се подава заявление до ОИК.

Сигурно е друго - в четвъртък най-възрастният съветник Христо Ковачки ще открие тържествената сесия. Всички ще положат клетва, че ще работят за развитието на общината и за благото на своите съграждани. А дали това ще се случи? Времето ще покаже...

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай