Вижте кой ще ни управлява в следващите месеци

Вижте кой ще ни управлява в следващите месеци | StandartNews.com

София. Президентът Росен Плевнелиев обяви състава на служебното правителство, което ще управлява България до парламентарните избори на 5 октомври.

Предлагаме биографиите на всички министри:

Проф. Георги Петков Близнашки- служебен министър-председател

Георги Близнашки е професор по конституционно право. През 2007 става депутат в Европейския парламент.

Близнашки е бил експерт към Националната кръгла маса, експерт към Конституционната комисия на Великото народно събрание и народен представител в 36-то Народно събрание. 

Депутат е бил и в 40-то Народно събрание, член на Комисиите по образование и наука и по европейските въпроси.

Екатерина Захариева - служебен вицепремиер по икономическа политика и министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране

Екатерина Захариева е магистър по право. От 2007 г. е директор на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване" в Министерство на околната среда и водите.

Била е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството  в правителството на Бойко Борисов.

От 2012г става Главен секретар на Президента.

В предишното служебно правителство беше заместник министър-председател и министър на регионалното развитие и благоустройството. След това е Началник на Кабинета на държавния глава.

Проф. Йордан Христосков- служебен вицепремиер по социална политика и министър на труда и социалната политика

Йордан Атанасов Христосков е професор по социалнва политика и социално осигуряване.

Бил е зам.-министър и министър на труда и социалните грижи (1991-1994 г.), министър в служебното правителство на Ренета Инджова, съветник на Президента на Републиката по социалните въпроси (1995-1997 г.) и като Управител на Националния осигурителен институт (2000-2009 г.).

Христо Иванов- служебен вицепремиер по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и министър на правосъдието

Христо Иванов е магистър по право. Бил е консултант по проекти на международни институции, програми за международна техническа помощ и частни клиенти, свързани с оценка на законодателството и утвърждаване върховенството на закона.

От 2006 г. до днес е програмен директор на Български институт за правни инициативи.

Илияна Цанова- служебен вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз

Илияна Цанова е магистър по финанси. Работила е в одиторския отдел на „Делойт-България" и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Председател е на борда на директорите на MIDF, инвестиционен фонд за инвестиции в инфраструктура на Западните балкани. Създател е на Фонд ФЛАГ ЕАД в България и член на борда на директорите (в оставка).

В предишното служебно правителство е заместник министър-председател по управление на средствата.

Васил Щонов- служебен министър на икономиката и енергетиката

Васил Щонов е магистър по бизнес администрация от Масачузетския Технологичен Институт (MIT).

Работи в САЩ като инвестиционен банкер в областта на енергетиката и технологиите. Основава офиса на международната консултантска фирма "МакКинзи" в София, където работи до 2009 г., главно в банковия сектор, енергетиката и телекомуникациите.

Мирослав Ненков, служебен министър на здравеопазването

Мирослав Ненков е медик, специализирал анестезиология и интензивно лечение.

Работи в болница "Царица Йоанна" и болница "Лозенец" като координатор по донорство, и в кардиохирургията на болница "Св. Анна" в София.

Координатор е по донорство и е началник отделение в Клиниката по анестезиология, реаниматология и интензивно лечение при ВМА- София.

Бил е заместник – министър на здравеопазването в служебното правителство на Марин Райков.

Йордан Бакалов- служебен министър на вътрешните работи

Йордан Бакалов е доктор по национална сигурност. Преподавател по национална сигурност в Нов български университет и в Колежа по икономика и администрация.

Бил е депутат в 38-то, 39-то, 40-то и 41-вото Народно събрание.

Член на Комисията по бюджета и финансите в 38-то НС. В 39-то Народно събрание е член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. В 40-то Народно събрание е председател на Комисията по жалбите и петициите на гражданите, член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на парламентарната група ОДС. В 41-то Народно събрание е председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Румен Порожанов- служебен министър на финансите

Румен Порожанов е магистър по икономика. Дългогодишен служител на Министерството на финансите- експерт в отдел „Финансиране на специални дейности", началник на отдел „Финанси, земеделие, търговия и услуги", директор на Дирекция „Финанси на реалния сектор" , началник на Кабинета на министъра на финансите, след което заема длъжността изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" до септември 2013 г.

Председател на Управителния съвет на Центъра за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове.

Николина Ангелкова- служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Николина Ангелкова възпитаник на Harvard Business School. Има специализации по финансово управление на структурните фондове на ЕС, по европейско право и по регионална политика и структурни фондове.

Била е председател на Асоциацията за правно развитие и юридически съветник в парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство. 

Собственик на „Николова и партньори консулт", последователно е генерален директор на компанията „Херчеса България" ЕООД и управител на „Хелектор България ЕООД".

Член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура", заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресор европейски въпроси.

Национално лице за контакт по Дунавската стратегия.

Доц. Румяна Коларова, служебен министър на образованието и науката

Румяна Коларова е специалист по философия и социология. 

Завършила е Софийския университет „Свети Климент Охридски", специалност "Философия", специализация "Социология". Специализирала е в Лондон и Флоренция. Доцент по сравнителна политология в СУ „Св. Климент Охридски", ръководител на катедра „Политология", директор на магистърска програма „Европейска интеграция".

Автор е на над 50 научни публикации и повече от 300 публикации в периодичния печат.

Росен Плевнелиев я назначава за секретар по връзки с гражданското общество.

Велизар Шаламанов, служебен министър на отбраната

Велизар Шаламанов е доктор по кибернетика и доцент по автоматизирани системи за управление.

Служи като офицер в поделения на Българската армия. Бил е заместник-министър на отбраната по воената политика, планиране и интеграция, както и член на Съвета по сигурността на МС, Междуведомствения комитет за интеграция в НАТО. 

Директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по Консултации, командване и управление.

Член на Международния консултативен съвет на Женевския център за демократичен контрол на въоръжените сили и на Изпълителния комитет и Борда на директорите на AFCEA Int.

От 2008 г. до 2010 г. е член на Европейския форум за изследвания по сигурността и иновации ESRIF.

Даниел Митов- служебен министър на външните работи

Даниел Митов е политолог. Става Изпълнителен директор на фондация „Демокрация", а след това и заместник-председател на Демократи за силна България (ДСБ). Участва в създаването на ПП "България на гражданите".

От есента на 2010 г. работи за Националния демократически институт (НДИ) на САЩ първоначално в Ирак.

Мартин Иванов- служебен министър на културата

Мартин Иванов е магистър по история и по право, както и доктор в Института по история при БАН. Работи в Института по история при БАН.

До миналата година е председател на Държавната агенция „Архиви". Бил е секретар на президента по култура, образование и национална идентичност.

Евгения Раданова- служебен министър на младежта и спорта

Евгения Раданова състезател по бързо пързаляне с кънки-шорттрек. Първият български спортист, участвал на зимни и летни Олимпийски игри.

Медалист от Зимните олимпийски игри в Солт Лейк Сити и в Торино. Световен шампион на 500 м от 2000 г. и на 1000 м. Седемкратен абсолютен световен шампион по шорттрек. Печели 47 медала от европейски първенства, от които 37 златни.

Раданова е старши-лейтенант в Министерство на отбраната. Член е на Българския олимпийски комитет, на Управителния съвет на Българската федерация по кънки и на УС на Българската асоциация на спортистите олимпийци, както и на УС на Националната военна спортна федерация.

Васил Грудев- служебен министър на земеделието и храните

Васил Грудев е магистър от Юридическия факултет в университета „Franche-Comté",Франция.

Заема различни позиции в Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ). -експерт в отдел „Директни плащания на площ", главен експерт в същия отдел, началник на отдел „Технически инспекторат", заместник изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие", изпълнителен директор на ДФЗ.

Светлана Жекова- служебен министър на околната среда и водите

Светлана Жекова е магистър по френска филология ви специалист по Международни икономически отношения.

Заема различни длъжности в Постоянното представителство на България към ЕС.

Работила е като изследовател в Съвета на Европа в направление "Образование, култура и околна среда".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай