Високи заплати за IT-спецове на държавна служба

Както мразим крадците и убийците, така трябва да мразим и хакерите”, коментира премиерът

Високи заплати за IT-спецове на държавна служба | StandartNews.com
  • Борисов наредил на Горанов да търси варианти с новия бюджет
  • Както мразим крадците и убийците, така трябва да мразим и хакерите”, коментира премиерът

По-високи заплати за IT-спецове в електронното управление обеща премиерът Бойко Борисов. С финансовия министър ще видим дали могат киберспециалистите в електронното управление да получат по-високи заплати, каза Борисов на форум за киберсигурността в София. На него ИТ експерти представиха начините, по които могат да ни хакнат профилите в социалните мрежи или банковите сметки.

„Има много талантливи младежи, които ако впрегнат усилията си в добри дела, ще изкарват повече пари. В ГДБОП заплатата е 1500 лв. за ИТ специалисти, а в частния сектор заплатата е 10 000 лв. Само хората с голяма кауза ще дойдат да работят за държавата.”, коментира още премиерът.  Според него „Таванът на заплатите пречи в министерствата да бъдат привлечени достатъчно квалифицирани кадри.

„В днешната ситуация можем само да работим съвместно с всички граждански организации, стопански инициативи, защото защитаваме и хората, и бизнеса, а оттам и държавната сигурност. Сигурно могат много примери да се дадат още. Сигурно много може да се говори. Сигурно можем да бъдем упрекнати, че недостатъчно пари се дават в този сектор за защита. Таванът на заплатите е нещо, което много пречи да привлечем в Министерствата достатъчно квалитетни хора. От конкурс за работа в този сектор идват по 100 човека, накрая най-глупавия остава само един, ако остане и един. Всички като чуят за заплащането, се обръщат и казват „Благодаря“, коментира  Борисов. И заяви: Както мразим крадците и убийците, така трябва да мразим и хакерите”.

"Трябва да има нетърпимост към хакерската дейност. Сега тръпна за суперкомпютъра, какво ще му се случи и какви поразии ще го застигнат. В момента му изграждаме къщичката", каза премиерът.

"Редно ли е вместо за заплати и пенсии, да даваме стотици милиони, за да се защитим от хакерите. Няма голяма организация, която да не е хакната - дали руска или американска", попита Борисов.

"Колегите от едно районно са ми разказвали по какъв съвременен начин се крадат коли. Сядат на компютъра едни перфектно обучени младежи, ама иначе са хайдуци", разкри Бойко Борисов. И допълни: "Дал съм на Горанов да мисли начин за по-високи заплати за държавния ИТ сектор. Новият бюджет ще позволи такива увеличения” .

Разчитаме както във всяка сфера на борба с престъпността на гражданите и организациите за киберсигурността, каза още премиерът . Според него въпросът е обществото да впрегне специалистите да работят в полза на държавата, бизнеса и на другите. „Колкото повече улесняваме – ето Агенция по вписванията. Преди колко години всичко е било на хартия. Колко услуги искаме и сме ги направили такива, че да не ходиш да се редиш на опашки. Като ги слушам в рамките на половин час те могат да направят всякаква поразия в тези системи. Редно ли е вместо да ги дадем за пенсии и заплати тези пари, да вадим стотици милиони и да защитаваме системите от няколко човека. Те се познават. Със сигурност“, допълни още министър-председателят и посочи, че в мрежата не е толкова анонимно, колкото хората от по-старото поколение си мислят.

„Държави има, които забраниха „Фейсбук“, „Туитър“. Няма голяма разузнавателна служба, която да не е хакната“, изтъкна още Борисов. Работи се активно по въвеждането на електронното управление, каза пред журналисти министър-председателят.

„Работят активно, виждате стотици вече са възможностите по електронен път. Пак казвам най-големите централи в света се върнаха на механичните пишещи машини. Ако няма неприязън към тези хора, ако това се счита за модерно и колко е готино да си хакер и ние се отнасяме с такава толерантност към тях, нищо добро не ни очаква“, каза премиерът Борисов по адрес на хакерите.

„Помолих обществеността да има нетърпимост, както към всеки друг крадец, престъпник, всеки, който вреди. Това е една детска площадка като направиш, отиват да я счупят. Това е по същия начин. Ние искаме да облекчим гражданите, да може колкото може повече платформи да има за електронно обслужване. Ако някой ги руши, ще се върнем пак на механичните пишещи машини“, допълни още Борисов.

На въпрос дали трябва да се промени Наказателния кодекс за хакерите, Борисов посочи, че има предложения за промени. „Вижте, те законите и сега не са лоши, просто трябва да се спазват. Не може след всяко престъпление да променяме закона и да правим по-тежки наказания“, обясни министър-председателят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай