Вигенин мислил за лобизъм за антимиграционна кампания в UK

Вигенин мислил за лобизъм за антимиграционна кампания в UK | StandartNews.com

София. Министърът на виншните работи Кристиан Вигенин обмисля възможността България да потърси услугите на лобистка компания, която да даде гласност на българските тези, които не намират достатъчна чуваемост в мощната антиимиграционна кампания във Великобритания.

Външният министър на България подчерта, че с крайния национализъм и ксенофобията трябва да се борят умерените партии на европейско ниво, които трябва да мобилизират избирателите си, а не само Министерството на външните работи на България. „Не е наша работа да се борим с това", заяви Вигенин по бТВ и прогнозира, че ситуацията ще се успокои в началото на следващата година, но ще ескалира около кампанията за изборите за Европейски парламент.

„Във Великобритания Партията на независимостта на Найджъл Фараж успя да натрупа популярност благодарение на истерията с имиграцията. Най-лесната жертва на тази кампания бяха българите и румънците, за които пазарът трябва да се отвори изцяло от 2014 г.", обясни българският външен министър.

Той подчерта, че българите не са просяци във Великобритания, а с осигуровките си допринасят повече, отколкото получават от социалната система на Острова. „Статистическите аргументи обаче не бяха чути и кампанията продължи", допълни министърът.

Проблемът дори е, че тези хора не са в България, а допринасят за развитието на британското общество", отбеляза Кристиан Вигенин.

Външният министър беше категоричен, че в отложеното му преди ден пътуване до Великобритания преди края на годината няма търсен ефект на определена демонстрация, защото не става дума за фиксирано посещение, а за серия от разговори, за които външното ведомство преценило за по-подходящо да се проведат през януари.

Министърът посочи, че мерките на Лондон в областта на студентското кредитиране не е било мотивирано с българите и румънците. „Всеки такъв сигнал се събира в посолството, нека българските граждани да се обръщат във всеки случай, в който се почувстват дискриминирани. Това е важен допълнителен аргумент за нашите тези", коментира Вигенин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай