Вдигат дефицита в хазната през есента

Недостигът до март вече е 800 млн. лв., алармира Орешарски

Вдигат дефицита в хазната през есента | StandartNews.com

София. Максималният размер на бюджетния дефицит у нас може да бъде увеличен през есента с актуализация на бюджета за тази година. Такива опасения изказа номинираният за премиер от "Коалиция за България" Пламен Орешарски пред БНТ. По думите му, съществуват опасения, че през есента на тази година може да се стигне до актуализация "поне на разрешения дефицит от закона". "Има малка вероятност да се съберем в законния дефицит от 1,1 млрд. лева, тъй като за първите три месеца на настоящата година дефицитът в бюджета достигна 800 млн. лв.", посочи Орешарски. Все пак той отбеляза, че с помощта на "вътрешни размествания" има шанс годината да бъде завършена по план.

Зад предстоящите "вътрешни размествания" застана и бившият зам.-министър на финансите Владислав Горанов, който беше избран за депутат от ГЕРБ. Той посочи, че няма да се стигне до актуализация на Закона за държавния бюджет. "По мои данни през месец април бюджетът ще излезе на сериозен излишък. Според мен притесненията произлизат от това, че няма да имат много мегдан за някакви нови политики, иначе бюджетът е напълно изпълним", коментира за "Стандарт" Горанов.

За да се увеличи максимално допустимият дефицит по бюджета, е нужно Народното събрание да гласува актуализация в Закона за държавния бюджет за 2013 г. Там е посочено, че към края на календарната година дефицитът трябва да възлиза на максимум 1,3% от БВП на страната или 1,1 млрд. лв. Към края на първото тримесечие на годината дефицитът вече достига 795,6 млн. лв., сочат данните на Министерството на финансите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай