Важен депутат от Промяната разкри за какво са на едно мнение с Радев

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт

Важен депутат от Промяната разкри за какво са на едно мнение с Радев | StandartNews.com

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт, приети от 49-ото Народно събрание на 2 юни. Тези първи промени са дело на управляващите и за тях се заговори още при приемането им, че вероятно ще бъдат отхвърлени.

За мен и за колегите ми от "Продължаваме промяната-Демократична България" налагането на вето от президента не е изненада, защото ако се вгледате в мотивите, с които голяма част от закона е върнат, ще видите че от парламентарната трибуна, когато се случваха тези промени, изразихме на 99% същите опасения, заяви пред бТВ председателят на комисията по правни въпроси в Народното събрание Стою Стоев.

На първо четене са гледани два законопроекта – един на Министерски съвет и един на „Възраждане“.

„Законопроектът на „Възраждане“ беше отхвърлен. Нашият правилник не позволява законопроект, който е отхвърлен на първо четене, да влиза като предложение на друг законопроект между двете четения. Въпреки това колегите от „Възраждане“ си позволиха да направят предложенията към другия законопроект на МС, който приехме. В същото време в правна комисия въобще не разгледахме тези предложения, защото са извън процедурата“, каза Стою Стоев.

Той допълни, че въпреки това в пленарна зала е решено промените, внесени от „Възраждане“, да бъдат разгледани.

„Практиката на НС да нарушава законодателната процедура е доста вредна и тя не започна сега“, допълни Стою Стоев.

Що се отнася до изслушването на главния прокурор Иван Гешев в правната комисия, Стоев коментира:

"Отправил съм запитване към прокуратурата, все още нямам отговор кога г-н Гешев ще може да се яви на обсъждане в правна комисия. От ПП-ДБ сме категорични, че няма причина защо да не викаме главния прокурор."

Главният прокурор е изпратил писмо до правна комисия, в което е обяснил, че не може да присъства заради служебни ангажименти, които има в Европейския парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай