Въпросите, които казват всичко за "паметта" на съдия Цариградска

Как Цариградска внезапно си "спомни" нещо, което не се е случвало? Някой поръча ли й го ....

Въпросите, които казват всичко за "паметта" на съдия Цариградска | StandartNews.com

Паметта е изумително нещо, особено ако се появи ненадейно в най-удобния за притежателя й момент. „Аз имам прекрасна памет - за това, което искам да помня“, е казал Оскар Уайлд, но дори и той едва ли си е представял възможността човек да си „спомни“ нещо, което не се е случвало. Обаче 4-5 години по-късно, след различни разпити, изслушвания и преразказване на доста травмираща случка, изведнъж жертвата си „спомня“ убедено нещо, което всички участници в казуса от самото начало до днес твърдят, че не се е случвало. Защо? Всъщност въпросите, които един подобен хипотетичен казус повдига са много по-значими и красноречиви от всичко, което може да се каже…

„След публикацията получих обаждане от моя роднина, която ми каза, че е научила нещо, което може да е полезно за публикацията. Отидох у тях и от малка бележка - тя си беше водила записки, както я бяха инструктирали, започна да ми предава съобщения. Беше ми съобщено, че Марти има дело при мен, което аз разглеждам и е имотен спор с неговата бивша съпруга. Единственото, което се иска от мен е не да реша делото в негова полза, а просто да се отведа. Това означава да кажа, че съм пристрастна по някакъв начин към делото, оттеглям се и делото да бъде преразпределено към друг съдия. Според записките беше направено уточнение да имам предвид, че Марти има много сериозни контакти и бил близък с Гешев и Пеевски…“.

Думите са на съдия Владислава Цариградска в интервю пред bTV дни, след като в столичен квартал миналата седмица показно беше разстрелян видният аферист Мартин Божанов, известен с прякора си Нотариуса. Съдия Цариградска и още един неин колега магистрат са едни от малкото подавали жалби пред съдебните органи заради оказани заплахи от страна на Нотариуса срещу тях с искане да действат по зададен от него начин по дела, които гледат. И които касаят пряко интересите на Нотариуса.

Ще пропуснем факта, че в интервюто си пред bTV в неделя Цариградска нарича човека, който я е рекетирал „Марти“ (явно обръщение останало от времена, когато двамата са си били по-близки) и ще насочим вниманието си към разказа й за това, че през посредник получила предупреждение от своя роднина, която й предала съобщение от името на Мартин Божанов и намесва имената на бившия главен прокурор и председателя на ПГ на ДПС като „контактите на високо ниво“ на Нотариуса.

И тук идва следващият въпрос – защо сега? Тъй като се оказва, че нищо такова не е казвано пред разследващите, които работят по досъдебното производство, образувано по сигнала й. На пресконференция във вторник шефката на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова уточни, че досъдебното производство е стартирано по справка на ГДБОП в края на декември 2022 г. Във въпросната справка никъде не се споменавала заплахата срещу Цариградска, както и срещу другия магистрат, подал сигнал – Цветко Лазаров от Софийския апелативен съд.

„Що се отнася до бившия главен прокурор Иван Гешев и народния представител Делян Пеевски, това нещо, което беше споменато от съдия Цариградска, че е предадено от нейната племенница. В разпита, който е пред нас, такова нещо не е споделено от племенницата.... “, обясни Кирилова.

Защо така? Как е възможно човекът, предал заплахите към Цариградска, нейната племенница, да не споменава тези две имена и дори категорично да не си спомня подобен важен детайл? И защо в такъв случай съдия Цариградска твърди, повече от година по-късно, че го е направила?

И още нещо много показателно – през 2020 г. Цариградска дава показания за казуса и пред ВСС. Тогава кадровиците на Темида изслушват и нея, и Лазаров по разкритията им, че са били заплашвани, но в протокола от срещата също не фигурира политическото внушение, направено от съдийката в неделя. Същото важи и за медийните изяви от този период на Цариградска. Мистерия.

И тук е времето за въпросите, които няма как да не бъдат поставени. 

Защо чак сега Цариградска намесва името на Пеевски и свързано ли е това с факта, че един от малкото, който може да отрече това твърдение, вече не е сред живите? Прави ли се политически пиар на гърба на една доста притеснителна съдебна афера и използването на името на Пеевски не е ли опит да се прикрие какво всъщност се случвало между Цариградска и „Марти“? И свързани ли са всички тези опити за манипулации с друг много важен факт – категоричната заявка на Пеевски, че трябва да бъде извършена пълна и публична проверка на всички подобни съдебни афери? Поръча ли някой на Цариградска внезапно да си "спомни" нещо, което обективно не се е случвало ...

Още миналото лято председателят на ПГ на ДПС постави въпроса със съдебната реформа и с факта, че Темида често повдига превръзката на уж слепите си очи за „наши“ и „правилни“ хора и настоя за реално правосъдие в полза на хората. Към днешна дата, благодарение на Пеевски в ролята му на двигател на конституционната реформа, беше премахнат безконтролният статут на главния прокурор.

В целия този медиен каламбур от объркани спомени и удобно изпуснати политически имена, е ясно само едно – въпросите, които висят са толкова сериозни и категорични, че отговорите им явно са в състояние да обърнат не една или две каручки с влияние в Темида.

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай