Външно става стратегически обект

Външно става стратегически обект | StandartNews.com

София. Външно министерство може скоро да влезе в списъка със стратегическите обекти на страната. Това може да стане факт, след като проектът на постановление бъде одобрен от кабинета. Засега той е публикуван в сайта за обсъждане strategy.bg.

МнВР е едно от основните звена на изпълнителната власт на страната, структурата на което включва Централно управление и повече от 130 дипломатически и консулски представителства зад граница. За функционирането на тази структура в Централно управление са създадени и работят три регистратури за класифицирана информация с най-високо ниво на класификация - национална, на ЕС и НАТО.

За обслужване на закритата комуникация със задграничните представителства, в сградата на МВнР е ситуирано и работи на непрекъснат режим звено на Държавна агенция "Национална сигурност". Националният визов център, създаден и работещ по всички изисквания на инструмента Шенген, се намира на територията на МВнР и работи с 24-часов режим. В дирекция "Консулски отношения" се съхраняват данните за всички дипломатически и служебни паспорти, издадени от МВнР. Освен това, един от най-старите и ценни архиви - този на МВнР, се съхранява в сградата на ул. "Александър Жендов" 2, гр. София.

В министерството се намира и една от най-богатите колекции на картини, скулптури на открито и други художествени ценности, оценката на които възлиза на десетки милиони лева. Поради динамиката и спецификата на дейността ежедневно в касата на МВнР се съхраняват големи количества парични средства в лева и различни валути. Именно това са част от мотивите към предложението за промяна в списъка със стратегическите обекти. След като бъде включена там, сградата на ведомството ще бъде пазена от жандармерията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай