В Румъния сочат България за пример в Евросъюза

В Румъния бе отбелязано, че за първи път ЕС не разглежда България и Румъния като пакет, твърди известна румънска журналистка...

В Румъния сочат България за пример в Евросъюза | StandartNews.com

„Двете страни бяхме рамо до рамо от приемането ни в ЕС - от присъединителния процес през механизма за наблюдение и оценка, Шенген и всичко останало. Бяхме заедно до публикуването на доклада. Тогава си казахме: „Чакайте малко, България всъщност се справя доста по-добре от нас“, коментира в интервю за БНР в събота румънската журналистка Кристина Чиляку по повод публикувания по-рано през седмицата пореден мониторингов доклад на Еврокомисията за двете страни.

Правителството в Букурещ използва антиевропейска реторика в коментара си за критичния към Румъния мониторингов доклад, оплаква се Кристина Чиляку. Според нея докладът за Букурещ е първа стъпка към разделянето на Румъния и България и оценяването им като отделни държави членки на ЕС. „В Румъния беше отбелязано, че за първи път ЕС не разглежда България и Румъния като пакет“, каза Кристина Чиляку за предаването „Събота 150“ по националното радио.

Журналистката каза, че „в Румъния бе отбелязано, че за първи път ЕС не разглежда България и Румъния като пакет“. Според нея редица коментари в румънските медии са отбелязали, че „изненадващо и ненадейно ние вече не сме в пакет (с България), а като отделни държави“. „Очевидно вашите шансове са по-големи, тъй като до момента доказахте, че вашето правителство и вашият народ правят повече за спазването на европейските правила и ценности. А нашата страна прави по-малко и това е нещо очевидно“.

Кристина Чиляку допуска, че България и Румъния може да бъдат разделени при влизането в еврозоната и в Шенген. „С доклада бе направена първата стъпка към това разделение. Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс ясно каза, че Жан-Клод Юнкер иска да даде равни шансове на България и Румъния. Но ако само една от тези страни успее да покрие всички критични точки от мониторинга, то за нея наблюдението ще отпадне и ще се присъедини към Шенген, а другата за съжаление не. Засега тази другата е Румъния“.

В отговор на въпрос за медиите в Румъния и че тя изпреварва България в класацията по свобода на словото, журналистката каза: „Медиите в Румъния нямат толкова голяма свобода. За съжаление ние всички усещаме, че нещо не е наред. Медиите в Румъния нямат широк достъп до много от действията на нашето правителство или на някои от министерствата ни. Има много манипулации, пропаганда, много лъжи и фалшиви новини“.

Според нея има много медии, които подкрепят безкритично правителството, каквото и да стане. „Има я и другата страна - медии, които критикуват правителството, дори и да прави нещо добро. Вероятно някои медии получават пари от различни партии и може би затова имаме тази ситуация. Лошото е, че в Румъния не винаги имаме достъп до определени публични действия и появи на управляващите. Понякога получаваме само кадри от някакво събитие, което се е случило някъде - без звук, само обработена картина. Това не е нещо, което можеш да излъчиш… А получаваш нещо, което трябва да излъчиш. Просто да отбележиш постиженията на някого. Без да имаш възможността да отразиш фактите такива, каквито са. Нито да зададеш въпрос. Също така на някои журналисти е забранен достъп до определени събития“.

Коментирайки реакциите в Румъния на доклада, журналистката посочи, че по думите на премиера Виорика Дънчила има негативно влияние от страна на Европа във вътрешните работи на Румъния.

„Пред една от медиите, пред които тя се чувства като у дома, Дънчила отправи послание срещу ЕС като реакция на доклада за наблюдение и на резолюцията от ЕП. Ето един точен цитат от нея: „Ние няма да приемаме повече румънците да бъдат наказвани за това, което се случва навсякъде в Европа или да искат от нас неща, които никой в Европа не прави“. Ето и друг цитат: „Вижда се, че това е политическа резолюция, тя е дълбоко некоректна и за част от точките в нея няма никакви основания, а други не се отнасят за Румъния“. Това е нейното разбиране за резолюцията, разбирането на премиера Виорика Дънчила“.

Кристина Чиляку не смята, че негативният мониторингов доклад и приетата от Европарламента резолюция, настояваща за спазването на върховенството на закона в Румъния, ще подействат като червена лампа за управляващите.

„Да не забравяме, че именно заради тяхната политика сме стигнали до това положение. Реакциите, които видяхме сред част от министрите след публикуването на доклада и приемането на резолюцията, приличаше по-скоро на съпротива срещу Европа. Те казаха: „Не сте прави. Тук спазваме върховенството на закона и носим отговорност за всичко така, както трябва да бъде. Но вие се държите лошо с нас и ни критикувате“.

Журналистката смята, че тези две червени линии, начертани от Европейския парламент и Европейската комисия с двата документа, ще доведат до активизиране на опозицията.

„За съжаление в нашата страна тя все още е слаба, но може би това ще е импулс те да се потрудят повече, защото повечето румънци искат страната им да бъде в ЕС. Ние сме смятани за една от най-проевропейски настроените държави“.

На въпрос за възможно активизиране на протестите Кристина Чиляку каза: „Що се отнася до протестите в Румъния, имаме тук една шега, че всеки път, когато зимата дойде, ние сме по улиците на Букурещ и в другите големи градове. Не знам дали този мониторингов доклад и резолюцията на ЕП, ще активизират протестите. Това, което мога да кажа за хората в страната ми, е, че искат да останат в ЕС, но при условие, че се съблюдават европейските ценности“.

Според нея основният проблем за негативния доклад е начинът, по който правителството променя законодателството.

„Промените водят до това да има повече политика в съдебната система. А както знаете във всички страни от ЕС - в нашата, във вашата и във всички останали - съдебната власт трябва да е независима, за да работи както трябва. Когато имаш намеса на политици в съдебната власт, това означава, че много неща като злоупотреби, организирана престъпност и всички видове престъпления може да останат ненаказани. Това е нашият проблем по отношение на правосъдната система. Просто политиците искат да я контролират“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай