Уникално в ДПС! Изпит за кметове при Доган (СНИМКИ)

Почетният председател на Движението цяла седмица лично препитва кандидати

Уникално в ДПС! Изпит за кметове при Доган (СНИМКИ) | StandartNews.com

Почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган и ръководството на Движението са в период на препитване на всички кандидат-кметове, традиция, която партията спазва от последните 20 години, с прекъсване в последните три, заради ковид-кризата и подновена тази година. Това съобщи Епицентър.бг и публикува снивки от уникалния изпит за кметове в ДПС.

В базата на Движението в "Бояна" от понеделник на "изпит" минават областните лидери, които водят кадидатите за кметове по региони. А те пък предварително се подготват по списък от 37 въпроса, които обхващат целия социално-политически и икономически живот в една община - администрация и бизнес, традиции и обучение на млади кадри, училища, болници, културни институции, европейски програми, инвестции и работни места.

В "изпитната комисия" участват още председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, лидерът на младежкото ДПС Сезгин Мюмюн и организационният секретар Ахмед Ахмедов. След като чуе и тяхното мнение, Доган решава и отсича: "Утвърден си, колега! Успех!". И колегата полита на крилете на най-важното одобрение в живота си. Всеки кандидат има определено време за изказване, ако някой много се увлече, пред Доган има пясъчен часовник, който той обръща - знак, че на "приказливеца" му остават само три минути.

За четири дни от понеделник до четвъртък през "цедката но Доган" са минали 218 души, само в четвъртък са били 83-ма и изпитът е продължил 9 часа. В петък "партидата" кандидати беше по-малка - около 50-60 и събеседването приключи за около 6 часа.

Според спуснатата от Централното ръководство директива за всяко изборно място трябва има поне трима кандидати, за да се спази принципът за конкуренция и подбор. Стимулира се състезателното начало, но при изрично спазване на добрия тон. Изпитът е лице в лице с всички кандидати от областта, така че всеки има възможност да си каже мнението по всички въпроси пред останалите съпартийци, а накрая Доган взима окончателното решение на базата на това, което е чул.

Процесът на такъв подбор е уникален за ДПС по няколко причини:

ПЪРВО, почетният председател на партията Ахмед Доган получава от първа ръка информация за състоянието и проблемите на партията по места, вижда какви кадри израстват и може да направи естествен подбор.

ВТОРО, дава възможност на всеки да се изяви пред другарите си като по този начин минимизира възможността за разпространение на клюки и създаване на нездрави процеси в структурите.

ТРЕТО, стимулира се екипният принцип на работа - одобреният кандидат получава подкрепата от "конкуренцията", а даденият от Доган знак е като закон за всички за работят за избирането му. Често Доган специално пита дали в даденото населено място кандидатът на ДПС има силен външен опонент, защото "няма ли опоненти, започва вътрешната борба". Доган пресича отрано такива процеси, с цел съхраняване монолитността на организацията.

ЧЕТВЪРТО, на много места, за да спазят инструкцията на ръководството, пред Доган застават по трима кандидати, но предварително са се разбрали кои от тях ще си направят отвод в името на кого и го декларират пред ръководството. Мотивът им е да се запази единството на партията. Обикновено това става при утвърдените по места кметове, които запазват екипите си. И ако чуят от Доган заветното: "Продължавате мандата си!", усмивката грейва на лицата им.

ПЕТО, на някои места обаче битката е ожесточена и пред Доган застават по 8-9 и дори по 10-12 кандидати. И никой не отстъпва. Тогава изпитът е особено тежък и продължителен. Доган ги върти напред-назад по конспекта, докато накрая остане най-добрият. Ако пък са двама - моли ги да излязат и да се разберат по между си. Ако се разберат - добре, а ако не - цедката минава на по-високо ниво с още по тежки въпроси. Накрая едни си тръгват с наведени глави, а победителят е мотивиран да докаже, че Доган не е сбъркал в избора си.

ШЕСТО, прави впечатление, че в някои структури дългогодишните утвърдени кадри на ДПС доброволно преотстъпват място на млади, образовани и верни на партията представители, за да им дадат шанс за кариерно развитие. И го правят пред Доган абсолютно съзнателно. Някои от тези млади са родени след създаването на ДПС, виждат Доган за първи път и се връщат по регионите с неговата "партийна закалка". Някои признават, че са искали да бъдат номинирани само и само, за да дойдат да видят Ахмед Доган на живо,  естествено си правят отвод, но са щастливи от срещата. За всеки човек да балансира с оценката и самооценката е много трудно, но този елит на партията, който всъщност Доган възпитава в действие, успява да го наложи. Този "кантар" особено се харесва на Доган, който изтъква, че за партията е водещо "НИЕ, а не "АЗ"

СЕДМО, и Доган, и Карадайъ подчертават, че трябва да се води позитивна кампания. "Да не тръгваме на конфронтация за един глас отгоре, да бъдем толерантни, за да се позиционираме добре там, където ще има втори тур", казва Карадайъ. "Търсете партньори", заръчва на всички Доган. А преди това е попитал всеки - кои са нерешените ви проблеми, как може да ги решите и имате ли кадри.

ОСМО, за Доган женското начало в политиката е много силен аргумент да дава път на доказали се енергични дами. А в ДПС има много лекари, юристи, общински администратори, които са наясно с месните проблеми, имат "закваска" за растеж и той с удоволствие ги "катапултира" нагоре. Така се случи с млада дама от областен град - интелигентна, образована, съпричастна към съдбите на другите, която смята, че мисията й е да бъде полезна хората, и която застана за първи път пред Доган. И макар и силно притеснена, успя да го спечели. "Да застана пред вас е отговорност, респект и уважение. За мен ДПС е голяма школовка. Ние всички заедно ще успеем да постигнем добри резултати. Очаквам решението Ви", казва тя с треперещ глас. "Имате мисия да продължите", отговаря й Доган и това за нея е като поставена "свише" задача.

По този тертип на събеседване в следващата седмица ще минат всички кандидати за местни управници. Ще се работи и в събота и в неделя. В момента ДПС разполага с 38 свои кметове и още 10, избрани в партньорство. Задачата е тази бройка да се увеличи и навсякъде да бъдат издигнати подготвени кадри с отношение, познания и разбиране на общинските проблеми.

За времето от своето създаване ДПС се утвърди като партията, без чието влияние и участие са невъзможни националните процеси за евроинтеграция в България, а това става с подготвени и можещи хора.

По време на това "препитване" Доган всъщност иска да разбере как израстват кадрите му, на кого трябва да се помогне, кой има качества, които трябва да се развиват. Тази школа, както казваха навремето, "ковачница за кадри" в ДПС действа реално. И той е вътрешно удовлетворен от това, което вижда.

"Не забравяйте - за да сте равни на другите политически сили, трябва да сте една крачка, но не повече пред тях. Ако изпреварването на другите е непоносимо за тях, ще се превърнем в образ на врага за всички", каза през 2020 Доган на своите, обръщайки се към делегатите на Х национална конференция на партията.

Днес допълва - новите реалности ни изправят пред проблеми, които ние дори не знаем. Затова най-важното е с обединени усилия да се изправим пред тях и да ги решаваме заедно.

"Намирането на оптималния баланс в съотношението какви сме и как искаме да се легитимираме във времето, е изкуството в правене на политика", е формулата, която Доган иска да предаде на младите в ДПС. И го прави! Като учебник за политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай