Цветанов след оставката: Кабинетът е стабилен (ОБЗОР)

Цветанов след оставката: Кабинетът е стабилен (ОБЗОР) | StandartNews.com

Управляващото мнозинство е стабилно. Това заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов минути след изявленията на Христо Иванов и Радан Кънев вчера. На въпрос дали все пак не усеща "разклащане" в коалицията, Цветанов посочи, че няма общо решение на Реформаторския блок. Едва когато петпартийната коалиция излезе с колективно становище, че се оттегля от управлението, темата ще се коментира.

"Министър Христо Иванов имаше пълната подкрепа на ПГ на ГЕРБ и ние сме го доказали многократно. Но когато се гласуват законодателни промени, свързани с конституцията, знаете, че на нас са ни необходими повече народни представители, които да ги подкрепят, за да станат факт". Така Цветанов обясни гласуването на ГЕРБ в зала. Депутатите от най-голямата партия подкрепиха предложението на АБВ за промени в конституцията. "Бяха направени много взаимни компромиси. През последните дни бяха направени много консултации във формат управляващо мнозинство с ГЕРБ, ПФ, РБ и АБВ. Министър Христо Иванов имаше пълната подкрепа на ПГ на ГЕРБ и ние сме го доказали многократно. Но когато се гласуват законодателни промени, свързани с конституцията, знаете, че на нас са ни необходими повече народни представители, които да ги подкрепят, за да станат факт", коментира Цветан Цветанов. На въпрос жертван ли е правосъден министър, за да бъде постигнат консенсус, включително с партии извън управлението, Цветанов каза: "Ние сме народни представители и когато гласуваме текстове, свързани с промени в конституцията, трябва да постигнем политически консенсус. Това е лично негов избор и аз не бих могъл да го коментирам".

Цветанов уточни още, че през цялото време, докато в парламента се обсъждаха конституционните промени, е държал връзка с премиера и той е бил напълно в течение със случващото се. Минути след като Христо Иванов подаде оставка, се заговори и за още рокади в кабинета. "БЗНС са се събрали тайно на "Врабча", за да обсъдят изтеглянето на Ненчев от министерския пост", съобщи агенция "ПИК". Официална информация по случая обаче нямаше. Въпреки това депутати не изключиха възможността нови промени в състава на Министерски съвет да има, но след Коледа и "не в пакет". "Ако се сменят министри, то ще бъдат от квотата на реформаторите или такива, които не дават достатъчно висок резултат в работата си, защото в интерес на истината Бойко Борисов не го интересува кой от коя квота е, а как си върши работата", коментира член на ръководството на ГЕРБ.

Симеонов: Иванов
и Кънев прибързаха

Ние сме последователни в своята политика. Въпросните промени в конституцията бяха обсъждани 4-5 месеца. Съотношението между прокурорите от професионалното съсловие да не бъдат равни с тези, предложени от парламента, но това не беше прието. Въпреки това ние се обединихме около промяната в съдебната система. Това каза лидерът на Патриотичния фронт Валери Симеонов в ефира на bTV.

Христо Иванов и Радан Кънев взеха прибързани решения, категоричен бе патриотът. В РБ има ясен разнобой, сега се започва разместване в тази формация, не искам да се меся в техните дела, каза той. Няма грандиозен скандал, всеки си изказа мнението и се видя, че реформаторите имат две различни гледни точки за реформата. Мисля, че няколко хора просто ще се оттеглят, анализира Симеонов.

Ние ще подкрепяме правителството, докато то се съветва с нас и спазва общата програма, която сме одобрили, категоричен бе Симеонов. Ние нямаме стремеж към постове, припомни той.

Каракачанов: Не
съм изненадан

Отдавна бяха казали, че ако не минат идеите на Христо Иванов за промяна на конституцията, той ще подаде оставка. Това коментира депутатът от ПГ на Патриотичния фронт и зам.-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов. "Така че това едва ли е изненада. На Радан Кънев мога да му отговоря да не се притеснява, много често ПФ подкрепя правителството, но нашите предложения не са приемани, включително от останалите три групи, и ние сме се чувствали като опозиция, но такъв е животът. Към днешна дата в този момент не виждам нещо, което да поставя под въпрос коалицията или правителството", заяви Каракачанов. "Стига сме си играли на квоти в тази държава, защото именно заради тях в колегиите на ВСС се стигна до тези мелодрами в българския парламент. По-добре е да видим кой ще има качества и подготовка за министър на правосъдието, а не да говорим от коя партия и квота ще бъде", допълни Каракачанов.

БДЦ: Реформите са
гаранция за прозрачност

"Подкрепихме промени в конституцията, които гарантират независимост и прозрачност на съдебната система". Това заявиха съпредседателите на групата д-р Красимира Ковачка и Светлин Танчев вчера. Според тях разделянето на ВСС на две колегии, както и разпределението на квотите в полза на професионалната гарантират, че върху съдебната система няма да може да бъде упражнявано политическо влияние. "Това, че Народното събрание ще може да изслушва доклади на главния прокурор пък е гаранция, че процесите в съдебната система не могат да бъдат скрити от обществото", категорична бе д-р Ковачка. "Предложението на народните представители от БДЦ, членовете на ВСС от парламентарната квота да бъдат избирани с две трети от гласовете на всички народни представители, срещна най-голяма обществена и парламентарна подкрепа, което е и най-сериозната пречка за това съдебната система да бъде заложник на една или друга политическа сила, имаща интерес от това", каза от своя страна зам.-председателят на НС Явор Хайтов, който е от групата на БДЦ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай