Цветанов бе на откриването на възстановените храмове в Русаля и Хотница

Цветанов бе на откриването на възстановените храмове в Русаля и Хотница | StandartNews.com

Велико Търново. Заместник-председателят на ПП ГЕРБ и водач на листата на партията във Великотърновска област Цветан Цветанов присъства на откриването на възстановените храмове в Русаля и Хотница.

Църквата „Въведение Богородично" в Русаля беше възстановена със средства в размер на 130 000 лв. от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, отпуснати през 2012 г., когато именно Цветанов беше неин председател. „Искам да благодаря на кмета на общината Даниел Панов и на кмета на Русаля, че подготвиха и внесоха проекта за ремонта на този храм, за да може днес, след 22 години, той да отвори врати и да можем да запалим свещичка за здраве или за покойник. Днес искам и да се помолим за бедстващите българи в различните части на страната ни", заяви Цветан Цветанов. Той дари на русалчани свещник за пред олтара и икона с библейски сцени.

По късно през деня беше осветен и отвори врати и храмът „Света Ирина" в Хотница, който също е бил в лошо състояние. Неговото възстановяване отново е по линия на Междуведомствената комисия , председателствана от Цветан Цветанов, когото хотничани посрещнаха с песни, цветя, погача и благодарности.

„Много е вълнуващо да влезеш в храм, чийто праг преди три години е било невъзможно да прекрачиш. Имаме сериозен проблем с демографската криза и когато една църква бъде изоставена, това означава, че и селото вече го няма. Затова пазете, както правите, християнските и народни ценности и предавайте мъдростта си на младите поколения", пожела Цветан Цветанов, като обеща съдействие на кмета на Хотница за изграждането на ограда около църквата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай