Цветанов: Сделка между ГЕРБ и ДПС няма

Твърденията на Корнелия Нинова за сделка между ГЕРБ и ДПС са фалшиви новини – когато не участваш в пленарните заседания, няма как да бъдеш обективен, каза заместник-председателят на ГЕРБ...

Цветанов: Сделка между ГЕРБ и ДПС няма | StandartNews.com

Твърденията на Корнелия Нинова за сделка между ГЕРБ и ДПС са фалшиви новини – когато не участваш в пленарните заседания, няма как да бъдеш обективен. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти в Народното събрание във връзка с твърденията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ДПС и ГЕРБ са се договорили за ветото по Изборния кодекс в замяна на опрощаване на дълговете на Главното мюфтийство.

„Когато не участваш в пленарни заседания, на председателски съвет, няма как да бъдеш обективен в подобни декларации, които правиш от политическите си централи. Българските избиратели са изпратили народните си представители да работят и да водят политически дебат. И когато този дебат има достатъчно стойностни аргументи, се намира и съответният политически консенсус. Това, което е казала Корнелия Нинова за поредна сделка или сделка между ГЕРБ и ДПС, са отново фалшиви новини, лъжи и неистини, които може да се тиражират в публичното пространство от лидера на българската опозиция“, каза Цветанов.

По думите му във всички заседания на КСНС при президента, на които е присъствала и Корнелия Нинова, тази тема е поставяна многократно и по нея е намерен консенсус. „Това е въпрос, който е поставян, обсъждан и е взето и съответното политическо решение, което ние сме се консолидирали“, допълни Цветанов и уточни, че след това се е преминало към обсъждане и приемане на законодателство, какъвто е Законът за вероизповеданията.

Корнелия Нинова се заиграва с етническата толерантност, а това е достатъчно взривоопасно за обществото и за страната, каза още Цветанов. Той посочи, че не би искал в страната ни да има противопоставяне на етническа основа.

„Не бих искал вероизповеданията в България да имат противопоставяне и българските граждани, независимо от тяхната принадлежност към даден етнос, да казват, че държавата за едни е мащеха, за други майка“, коментира Цветанов. „Точно за това сме направили необходимото законодателно предложение, което ще реши проблем, който стои към настоящия момент. С промените и закона, който приехме в края на 2018 г. дадохме възможност българските вероизповедания да получават необходимата субсидия за заплати и осигуровки“, припомни председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Това, което към настоящия момент имаме като казус е, че православната църква получи своите субсидии, изплати своите възнаграждения, а българските мюсюлмани, имамите и Мюфтийството не можа да получи тези средства. Ако бъдат получени, те веднага трябва да отиват за покриването на тези задължения, които са натрупани под една или друга форма“, допълни Цветанов.

Стигнахме до консенсус за приемане на Закон за вероизповеданията, с който да ограничим възможността за получаване на пари отвън, уточни Цветанов. Той обърна внимание, че при първоначалния вариант на промените в Закона за вероизповеданията, управляващите са искали изцяло да ограничат възможността за външно финансиране. „Когато направихме работна среща в Българската православна църква, където присъства и патриархът митрополитите, се съобразихме с техните искания и ги заложихме в закона“, припомни председателят на ПГ на ГЕРБ. „Искаме националната ни сигурност да бъде гарантирана с усилията ни за промяна в законодателството като развитите демократични общества“, коментира той. На въпрос колко пари ще бъдат опростени, Цветанов уточни, че става въпрос за общо 8 млн. лв..

„За Мюфтийството просто чакам разчетите, които ще бъдат предоставени от Министерство на финансите в утрешния ден, когато ще бъде точка от седмичната програма и от дневния ред на Комисията по вероизповедания“, каза още Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай