Цацаров поиска имунитета на Делян Добрев заради "Белене"

Цацаров поиска имунитета на Делян Добрев заради "Белене" | StandartNews.com

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в парламента искане за снемане на имунитета на депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев. Това съобщиха от държавното обвинение.

Причината за това са събрани данни за извършено от него престъпление докато е бил в първия кабинет „Борисов". Става дума за умишлена безстопанственост около спирането на работата по АЕЦ „Белене", от което е настъпила щета за НЕК в размер на 4 561 697,27 евро.

Добрев е обявил, че сам ще поиска имунитетът му да бъде снет, за да може да докаже своята невинност, съобщава bTV.

Според доказателствата от разследването, тогавашният министър не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на решението на Министерския съвет за прекратяване на строежа на АЕЦ „Белене" (предложено от самия Добрев) от 28 март 2012 г.

В резултат НЕК е продължила да плаща на „Парсънс Иендси Юръп Лимитед", с която е имала договор от 2005 г. за работа по проекта за атомна електроцентрала. По данни на обвинението, парите, дадени на фирмата за работа, която вече не е трябвало да върши, са по-горе споменатите 4,5 млн. евро.

Добрев не е взел отношение по въпроса, въпреки изрично писмо от директора на НЕК от юни 2012 г.

"Той е имал задължения като министър, към него са изпращани изрични запитвания от НЕК. Той е принципалът и е напълно естествено той да взема решенията", подчерта говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай