Цацаров: Няма проверка за президента

Цацаров: Няма проверка за президента | StandartNews.com

Няма проверка на президента Росен Плевнелиев по сигнал на Николай Бареков. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров.

"В прокуратурата има сигнал от Николай Бареков за среща на президента във Виена с представител на EVN. Той е бил изпратен по компетентност на Софийска градска прокуратура, където обвинител е разпоредил проверка от ДАНС", обясни Цацаров. Заради това администрацията на държавния глава е получила писмо от председателя на ДАНС с искане за отговори на конкретно поставени въпроси. "Същото писмо е получило и ръководството на EVN", допълни обвинител номер 1. Той обаче е отменил проверката, тъй като тя противоречи на конституцията. "

На 15 май бях сигнализиран за случая, на 16 май по мое разпореждане прокурор от Върховната касационна прокуратура изиска преписката от СГП и отмени постановлението за възлагане на проверка на основание на конституцията, където се казва, че срещу президента не може да бъде възбудено наказателно преследване", каза Цацаров. Според него прокурорът от СГП не е следвало да възлага проверка на ДАНС, а да се позове пряко на конституцията. Сега Бареков ще бъде поканен да даде обяснения и да посочи всички известни му факти и доказателства за сигнала.

Домашен арсенал

Софиянец има 13 пистолета, 11 ловни пушки и няколко карабини. Друг пък притежава 24 ловни пушки и карабини, пистолет и револвер. Стряскащите данни бяха изнесени лично от главния прокурор Сотир Цацаров при представянето на резултатите от проверката за спазването на Закона за оръжията. Тя бе възложена от него на 18 март след случая с убитата барета Емил Шарков в Лясковец. 211 486 са гражданите и фирмите, които имат разрешение да носят оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия. Най-много нарушители - 40, са установени във Видинско, в София с незаконни пистолети се разхождат 23-ма. След проверката са образувани 14 досъдебни производства и са изпратени 53 предложения до МВР за отстраняване на пропуските.

Спряха преписката за Румен Петков

Румен Петков е бил призован да даде обяснения по преписка в хода на проверка, която след това е прекратена. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. От думите му стана ясно, че прокуратурата в Северна България разследва престъпление, по което са постъпили данни в отделна преписка, която е била изпратена по компетентност в София. Петков бе поканен за обяснения в СДВР в неделя, но коментира, че по време на срещата там е чул "абсурдни неща".

Междувременно във Велико Търново идеологът на АБВ Георги Първанов призова новите български евродепутати да се съберат веднага след изборите и да подпишат консенсус по най-важните национални приоритети. "Ние предлагаме буквално на другия ден, образно казано, да се съберат евродепутатите, тези 17 души, които трябва да са националният отбор на България, и да разпишат темите, по които трябва да бъдем консенсусни", каза Първанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай