Томислав Дончев: Предпоставка за предсрочни избори няма

Правителството работи, а Симеонов е взел лично решение, допълни вицепремиерът

Томислав Дончев: Предпоставка за предсрочни избори няма | StandartNews.com

Парламентарна предпоставка за предсрочни избори няма, това каза вицепремиерът Томислав Дончев в „Седмицата“ на Дарик по повод това дали се променя политическата ситуация след оставката вчера на Валери Симеонов. Правителството работи, а Симеонов е взел лично решение, допълни Дончев. Той коментира и изказването на депутата от НФСБ Петър Петров, който заяви пред Дарик радио преди дни, че децата с увреждания трябва да бъдат дадени в домове, където родителите им да ги посещават веднъж седмично, а след това се отрече от думите си и определи ситуацията като измислица.
 
„Първо, да започна с това, че господин Петров не е прав. Нещо повече - една от немногото реформи, които България е успяла да започне и да завърши, е т.нар. деинституционализация. Извеждането на децата от специализираните институции от казармен тип. Тя започна преди около 10 години. Към момента е по-скоро завършена“, посочи Дончев.
 
„Деинституционализацията е на финала си, но има още усилия, които трябва да бъдат положени, включително и по отношение на обществени предразсъдъци. Аз, като пряко ангажиран с този процес, почти от самото му начало неведнъж ми се е случвало с кметове, с общински съветници да опровергавам изключително тежки предразсъдъци, да чувам подобни реплики“, каза още той.

На въпрос дали след всичко, се оказва, че стабилността на управлението се крепи на Валери Симеонов и в случая и на Петър Петров, Томислав Дочев беше категоричен:
 
„Не приемам термина с крепенето. Ние сме различни, не само като хора, но и сме представители на различни политически формации. Не може да искате всички да мислят по един и същи начин и да звучат по един и същи начин. Не искам да влизам в ролята на политически коментатор и да казвам дали трябва да остават депутати, или не. Това е лично решение“.
 
Вицепремиерът Томислав Дончев направи коментар и за бурните реакции след интервюто на Петър Петров пред Дарик радио.
 
„И на мен не ми харесва това, което слушам по една или друга медия и не съм съгласен. Но не съм си позволил да обвинявам някоя медия. Такава е средата просто. Ако ме питате аз как бих постъпил, ако съм директор или редактор в Дарик, не бих постъпил по различен начин от този, който постъпихте вие“, посочи още Дончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай