Татяна Дончева наля масло в огъня. Каза за какво Вежди е прав

Юристката разбуни страстите с изказване

Татяна Дончева наля масло в огъня. Каза за какво Вежди е прав | StandartNews.com

Бившият депутат, юристката Татяна Дончева наля масло в огъня на скандала с Вежди Рашидов. Тя коментира темата за домашното насилие и превенцията. И се спря думите, изречени от Вежди Рашидов вчера, които по случайност станаха обществено достояние.

ВИЖ ОЩЕ: Примката се затяга. Гонят Вежди и от парламента

„Има и сега закони. К‘во чешеме езици? Всички к**ви се събудиха да се сетят, че са били преди 15 години изнасилвани. Като с оня американския режисьор, където го направиха на маймуна“, каза Рашидов по време на пленарната почивка, когато се предполага, че микрофоните са изключени. Водещата заседанието Росица Кирова обаче бе забравила да го направи и цяла България чу грозните думи на Рашидов.

"Вежди Рашидов може да има непримерен език, но той точно казва, че има законодателство и няма защо да се пънем да преследваме домашното насилие по различен начин", каза Дончева в интервю пред БНР.

Тя обърна внимание и на изказването на премиера Денков, че СЕМ не си върши работата.

"Това е разбирането им за свобода на словото и невъзможност да слушат мнение, различно от тяхното и да му намерят отговор. Виждам една група инфлуенсъри да внушават, че трябва да бъде сложена цедка на информацията, особено по отношение на украинско-руската война. Не може по ключови международни проблеми и конфликти някой да заставя българския гражданин да има само една информационна точка. Ограничаването на свободата на словото е фашизъм", допълни Дончева.

Татяна Дончева смята, че "някой клати властта".

"Никой не е против да бъде преследвано насилието срещу жени, но не за фабрикуване на странни писания по законите, които не могат да предизвикат друго, освен смях. Разликата между съдържанието на Истанбулската конвенция и  всички останалите нормативни актове е няколко текста, които касаят правата на гей общността".

"Законът за домашното насилие е абсолютно излишен. Той е изкуствено привнесен от англосаксонската система", каза още тя.

"Не може да кажете, че домашното насилие трябва да бъде борено по-упорито от недомашното. Темата с насилието трябва да бъде поставена под общ знаменател", смята още Татяна Дончева.

Тя подчерта, че през последните 10-15 години на политическата сцена са излезли хора, за които политиката е пиар.  "За тях проблемът не е, че съществува насилие, а че хората започват да протестират".

Дончева смята ,че е необходимо психолози да анализират случаите на убийства между съпрузи.

"Превърнали сме насилието в норма. Няма насилник, който да не е видял насилие в семейството си. После това се екстраполира в училище. Насилието се упражнява като особен престиж".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай