Тагарев каза какво можем да дадем на Украйна

Новият министър засилва подкрепата към държавата

Тагарев каза какво можем да дадем на Украйна | StandartNews.com

Новоизбраният  министър на отбраната Тодор Тагарев заяви, че България се стреми да засили подкрепата си за усилията на Европейския съюз да достави боеприпаси на Украйна.

През май страните от ЕС финализираха сделката за изпращане на 1 милион 155-милиметрови снаряди и ракети на Киев до март 2024 година. Те се съгласиха да предоставят боеприпаси незабавно от собствените си запаси и да получат частично възстановяване на разходите. Държавите се споразумяха за 1 млрд. евро за тази част от плана и за още 1 млрд. евро за съвместна схема за снабдяване, която да осигури снаряди на Украйна и да попълни техните запаси. Европейската комисия предложи също така инициатива на стойност 500 млн. евро за повишаване на способността на Европа да произвежда оръжие и да постигне тези цели.

Като част от този стремеж Европейската агенция по отбрана (EDA) стартира проект, в рамките на който държавите членки съвместно да закупят боеприпаси, за да попълнят запасите си или да ги изпратят на Украйна. До момента България е една от двете държави от ЕС (другата е военно неутралната Ирландия), които не са се присъединили към схемата на EDA.

"Ние много ясно се стремим да се присъединим към тази коалиция", каза Тодор Тагарев в интервю за Politico. "Мисля, че ще можем да предоставим някои от необходимите боеприпаси за Украйна. Не е взето политическо решение", уточни той, "но със сигурност ще положим усилия и вярвам, че ще намерим начин".

Министрите на отбраната на НАТО се срещнаха в Брюксел в четвъртък и продължават обсъжданията в петък, за да решат как да увеличат индустриалния капацитет на Алианса в подкрепа на Украйна, както и възможностите за отбрана и възпиране в навечерието на ключовата среща на върха във Вилнюс следващия месец.

 Вчера Тагарев подписа допълнение към Меморандума за разбирателство за Многонационалната инициатива за складиране на боеприпаси (MAWI). Така страната ни се присъедини към други 20 държави, които вече членуват в инициативата. MAWI е една от стратегиите на НАТО, които целят инвестиции в оперативно съвместимо, модерно и рентабилно оборудване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай