Свободният Любен Дилов

Свободният Любен Дилов | StandartNews.com

Известният писател обожава да се гмурка и разпуска с разходки до Атон

Любо Дилов няма нужда от представяне. Той е навсякъде. Роден в София, Дилов винаги е свързван с допълнението "син" - Дилов-син. Неговият баща - Любен Дилов, е известен български писател. След като завършва 32-ра гимназия в столицата, Дилов-син се записва да учи във Факултета по журналистика в СУ. След това работи като редактор в няколко печатни издания като вестник "Поглед", списание "Литературна академия" и др.

От 1990 г. се занимава със създаването на телевизионните предавания "Ку-ку", "Каналето", "Хъшове", "Шоуто на Слави". Той е двигател и основен идеолог на тези предавания. След 2001 г. Дилов-син навлиза в политиката. Той е създател и първи говорител на движение "Гергьовден", а през 2003 г. става и негов председател. В личен план е разведен, с три деца - Иван, Милкана и Павлин. Една от любимите му фрази е "Чувствам се добре! Толкова добре, че по-добре ще е грехота!". Това дори е залегнало като цитат в книгата му "FaceБуки". За Дилов социалната мрежа се е превърнала в част от ежедневната му комуникация. "Всъщност, тайната на доброто настроение е да нямаш свободно време. Една леко мачистка поговорка казва, че войник, моряк и съпруга не трябва да остават без работа, защото почват да си мислят за глупости... Винаги съм зает и понеже съм нещо като войник и моряк едновременно (2 години и три месеца изкарах в пехотата, а съм запален водолаз от много време), любимото ми занимание е гмуркането в потънали кораби", казва Дилов. И обяснява, че това е много приятна работа. "Под водата е прекрасно. Там всичко е по-леко - дори наследството на тройната коалиция не е толкова тежко, когато си на 20 метра под повърхността...", с усмивка допълва писателят.

За себе си твърди, че почти няма свободно време, но самата работа, каквато и да е тя, е удоволствие. За "почивката" си през лятото споделя, че била разделена между редактирането на книги на приятели, четено на ръкописи за конкурса за млади писатели на престижно издателство и подготовката на няколко проекта.

"Разбира се, и писането на програмата на "Гергьовден" като част от коалицията "България без цензура". Не можете да си представите колко много неща можем да постигнем, ако си позволим да мечтаем в политиката. Конкретните ми мечти там са за нова стопанска и културна политика на държавата, която може да донесе революционна промяна към по-добро само за няколко години", замечтано споделя авторът. Като една от страните, които обществото не знае, е фактът, че Дилов периодично предприема къси поклоннически пътувания до Атон. "Ходил съм и за големите храмови празници на Зограф, но предпочитам периоди, в които няма поклонници и пътеки, по които ходят само отшелниците от скитовете", твърди писателят.

За кампанията твърди, че е неуместно в това време тя да е разточителна. "Моята лично в София ще бъде точно 13 дни, но повярвайте, ще са разтърсващи. С много малко средства, но много въображение, мисля, че няма да остане софиянец, който да не научи номера 13 и какво се крие зад него. Най-малкото желанието този път наистина да "минем път" на оялия се и безобразничещ постоянно политико-олигархичен модел от последните 20 години. От 22 септември до 4 октомври са точно 13 дни, в които да разкажем политическите си мечти и конкретни намерения", зарича се Дилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай