Стефан Янев отвърна на удара. Тежки думи към Петков

Бившият министър излезе с видеообръщение

Стефан Янев отвърна на удара. Тежки думи към Петков | StandartNews.com

Аз не съм твой министър, нито съм бил, нито ще бъда. Това заяви във видеообръщение във файсбук бившият вече министър на отбраната Стефан Янев, премиер на последните две служебни правителства, назначени от Румен Радев. "Аз съм министър на Република България и служа единствено на родината и ще продължа да го правя", отсече Янев.

Стефан Янев излезе с първи думи, след като Народното събрание го освободи от поста военен министър и избра на негово място постоянният представител на България в НАТО Драгомир Заков. В профила си във Фейсбук Янев публикува видеообръщение.

"В разгара сме на криза. Криза, която вече сериозно размести пластовете в системата на международните отношения и е на път да промени нейната логика", каза той и поясни, че тя има потенциал да доведе до катастрофални последици в много отношения - до хуманитарна катастрофа, но също и до сериозни икономически, финансови и социални последици.

"От действията и решенията, които взимаме в момента, ще зависи как ще премине България през този труден период, който ни очаква. А перспективата не изглежда никак добра. Тя не е добра и защото поведението на останалите политически сили в страната в момента, е базирано на популизъм и лансиране на емоционални тези", подчерта Янев.

"Вместо да се търсят работещи решения, се генерират краткосрочни политически дивиденти на базата на страданието на хората. Но аз съм уверен, че българските граждани вече добре се ориентират в ситуацията", каза още Стефан Янев и допълни, че те са мъдри и няма да допуснат да бъдат използвани в пропагандни кампании, в нечий интерес.

Бившият министър обясни, че основната задача на политическото ни представителство днес, фундаменталната отоворност на политическия ни елит, е да защити адекватно националния ни интерес.

"А националният ни интерес е това, което гарантира свободата, сигурността и благополучието на българските граждани. Това, което спомага да съхраним националната си идентичност и държавността ни. Това, което ще осигури бъдеще на нашите деца", подчерта още Янев.

"Националният интерес трябва да бъде защитен, включително и в многостранните формати, в които участваме. Тези формати не следва да детерминират, да предопределят интересите ни.

Те са единствено инструментариум и механизъм за реализирането на нашите интереси", каза той и подчерта, че не винаги решенията, които се взимат в съюни формати са правилни и добри за България.

„Не се чувствам виновен за нищо, което съм казал или направил. Във всичките си действия съм се ръководил от интересите на България. Затова когато казвам нещо, знам защо го казвам.

Когато взимам решение знам защо го взимам. Накрая ще се обърна към министър-председателя: Уважаеми г-н министър-председател, аз не съм твой министър, нито съм бил, нито ще бъда. Аз съм министър на Република България и служа единствено на родината и ще продължа да го правя“, заключи Янев.

Премиерът Кирил Петков свика в понеделник извънредно заседание на Министерския съвет, на което поискана оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. Днес тя бе гласувана на извънредно заседание на парламента.

"Никой министър няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук. Никой министър не може да каже, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да гони стабилност, а правилни действия и принципни позиции.

Мой министър не може да ползва думичката "операция", вместо думичката "война". Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и друга страна вече са убити. Войници, които са на възраст по-малка от възрастта на моя дъщеря", мотивира Петков отстраняването на Стефан Янев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай