Станишев и Оланд събират левите в Елисейския дворец

Станишев и Оланд събират левите в Елисейския дворец | StandartNews.com

Президентът на ПЕС Сергей Станишев събира в Париж левите лидери и премиери на 12 март. Домакин на срещата на върха ще бъде френският президент Франсоа Оланд, а дебатите по премахването на рестрикциите и съкращенията на социалните разходи в страните членки са във фокуса на вниманието на европейските социалисти. Любопитен детайл от срещата е фактът, че за пръв път в такъв формат тя ще се проведе в Елисейския дворец. Както и че мерките, които лидерите ще обсъждат, вече придобиват популярност като "План Станишев".

"Вече достатъчно видяхме от десния модел на управление в Европа - той води единствено до обогатяване на корпорациите. Цялата енергия на производството и развитите на икономиката в ЕС в момента е впрегната да обслужва само корпоративния капитал, а за обикновените граждани стигат само ограниченията и рестрикциите. Това трябва да се промени и промяна може да има единствено ако социалистите поемат инициативата", заяви Станишев. Още в началото на тази година президентът на ПЕС анонсира срещата между министър-председателите на ЕС от лявото пространство.

Мерките, които социалистите ще дебатират от "Плана Станишев", са налагането на Младежката гаранция до 30-годишна възраст, въвеждането на Детска гаранция, както и нови стипендии и програми за обучение на млади хора в Съюза без ограничения от това коя е тяхната родина. Сред ключовите приоритети в плана на левите е и въвеждането на нови фондове за културно сътрудничество между всичките 28 страни членки. Като президент на ПЕС Станишев вече получи неофициалното одобрение на идеята за плана от повечето социалистически лидери през декември месец миналата година. В края на тази седмица в Париж ще стане ясно как и кога програмата ще бъде задействана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай