Станишев потвърди - връща се в политиката, търси позиция

Според него с първи и втори мандат трудно ще се състави правителство

Станишев потвърди - връща се в политиката, търси позиция | StandartNews.com

Бившият премиер Сергей Станишев се завръща в българската политика. В интервю за Нова телевизия той каза, че ще потърси формата, за да бъде полезен за обществото и за лявото в България.

„Има реална опасност дълги години лявото да бъде малко и фрагментирано, това не е добре за цялата държава, защото за да върви демокрацията трябва да има ляво и дясно”, заяви той.

Станишев сподели, че БСП се е променила под това ръководство към недобро. Важно е да се покаже, че партията може да продължи да съществува като първостепенна политическа сила, сподели политикът и нарече петото място на изборите „унизително”. По негови думи партията е станала „лидерска, проста и малка”, за което отговорност носи лидера и целия Национален съвет.

По повод идеята да се кандидатира за лидер на БСП, той каза: „В момента не обмислям нищо такова”.

„Президентът Радев се държи по начин, по който да помогне на партиите да говорят помежду си”, смята той.

Според него с първи и втори мандат трудно ще се състави правителство. Никоя партия няма да реши сама този казус, тъй като партиите са достатъчно непредставени, смята той.

„Коалициите в това Народно събрание се разминават. Терминът „евроатлантическа коалиция” не е достатъчно съдържателен. БСП също е партия, която подкрепи членството в НАТО и ЕС”, сподели той.

„Русия е наш съсед, тя води една война, която ние не подкрепяме и трябва да полагаме всички усилия това да спре. Ние сме на страната на Украйна, но това не означава, че трябва да приемаме всяко действие на ръководството на Украйна безкритично - да поставя условия и да въвлича цяла Европа в един по-голям конфликт”, заяви Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай