Станишев постави тежка диагноза. Ето как ЕС гледа на България

БСП загуби важна позиция, каза бившият премиер

Станишев постави тежка диагноза. Ето как ЕС гледа на България | StandartNews.com

"За съжаление БСП губи позиция през последните години. Изглежда, че БСП е доволна да не е първа или втора политическа сила, а каквато сме сега - пета. Третият мандат не изглеждаше убедителен като впечатление. Изглеждаше, че БСП е готова да “подари” мандата на ГЕРБ и да управляват заедно."

Това заяви Сергей Станишев по БНТ.

"Ние бяхме алтернативата на ГЕРБ, а това се загуби. Сега като алтернатива се счита ПП. С такова поведение БСП губи достъп до своята периферия. Хората ще поставят въпроса, че не може без някаква промяна в партията. Ако няма здрава левица, не може да има нормална политическа среда."

"Хората гласуват за различни политически партии с идеята, че те ще си стъпят в задълженията. Това не се случва. Моето усещане е, че сме свидетели на един политически театър. Всеки казва, че иска да състави правителство, но другите партии му пречат. Политиците сега не водят диалог", добави той.

Станишев добави, че има проблем, когато няма легитимно управление в страната. 

"България започва да се възприема като болния човек на Европа. 5 избори за 2 години е несериозно. Чрез това поведение се разрушават консенсуси, които съществуваха от години. Това създава пречки за развитието на страната. Бих призовал партиите малко да оберат езика."

Станишев назова и няколко приоритета на страната, върху които партиите трябва да имат позиция и да стигнат до консенсус.

"Първото нещо е образованието. С необразовани хора не може да се постига напредък. Здравеопазването също е много важно. То се нуждае от сериозно финансиране. Демографията е другата тема. По всички тези въпроси, партиите трябва да имат позиция."

"Аз нямам лични свръхамбиции. Трябва да има екип от хора, които имат обща кауза. Аз вярвам, че политиката е за да се върши добро. Трябва да видя, че има екип", коментира Станишев.

"Политиците трябва да спрат да товарят президента със собствените си проблеми, че не могат да направят правителство. Всяка една система има плюсове и минуси."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай