Сряда,

Спецзвено следи харчовете на разведките

От: Failed to load user -
1515
Спецзвено следи харчовете на разведките
A
A
A

София. Одиторски борд ще следи как спецслужбите финансират тайните си операции. Новото звено ще бъде създадено с пакета от закони за службите за сигурност, който предстои да бъде пуснат за обсъждане през септември, научи "Стандарт". В борда ще влязат независими специалисти с допуск до най-високото ниво на секретност. Така те ще могат да инспектират как се харчат парите на службите, както и извънбюджетните приходи, ако има такива.

В момента тази област е табу за инспекторите от Сметната палата, които не могат да проверяват дали в дадена операция правилно са изразходвани хиляди левове. Причината е, че нямат разрешение за достъп до най-пазените тайни на държавата. Те могат да инспектират единствено дали дадена служба спазва финансова дисциплина по отношение на заплати и капиталови разходи. Така на практика службите можеха безконтролно да харчат милиони за операции. Именно така се стигна до случая с близо 5 млн. лв., които се оказа, че не са осчетоводени в разузнаването при предишното му ръководство. Заради случая прокуратурата започна проверка, но досега не се е произнесла по въпроса.

Все още е спорно къде ще бъдат разположени спецодиторите. Най-вероятно ще са към Сметната палата, тъй като в проектозакона е записано, че ще има постоянно действаща комисия в парламента, която ще контролира дейността на службите. Във Великобритания тази дейност се извършва от Националната сметна палата, която внася в парламента по 50 доклада годишно. Ревизорът и главният одитор правят анализ дали направените разходи отговарят на постигнатия резултат. Благодарение на препоръки на Сметната палата за 3 години секторът за сигурност е спестил 1,4 млрд. лири.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички