Събота,

Кольо Колев с коментар за ротационния кабинет. Подводният камък

От: Иван Ангелов, кадър бТВ -
1108
Кольо Колев с коментар за ротационния кабинет. Подводният камък
A
A
A

Независимо по какъв начин ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" ще се обвържат за парламентарен съюз, необходимостта от ново правителство е първостепенна, смята социологът Кольо Колев.

„Дали това е коалиция, или не, е въпрос на опаковка. Беше ясно, че трябва да се намери решение какво да се прави с властта и как да не се вкара страната в още по-дълбока политическа криза – без бюджет и без основни закони", заяви Колев пред бТВ.

"Изприказваха се много приказки, при положение, че още при затварянето на изборните урни, беше ясно какво трябва да се направи. Вземате листче и моливче, и виждате за какво става дума. Загубиха два месеца, за да намерят опаковката. Няма да е коалиция, няма да е експертно правителство, ще бъде ротационно. Имам сериозни опасения, че това е нещо много нетрайно. 18 месеца е свръхдалечна перспектива. Според мен те няма да са повече от 3-4. В мъглата се пускат сенки и шарени балончета“, обясни социологът.

„Управлението, което се очаква, може би не е най-вдъхновяващото, но е единственият възможен изход от настоящата криза. Трябва обаче да признаем, че има и подводни камъни. Това се довчерашни противници и е много трудно да седнат да се гледат в очите, но в момента гледат в една посока, знаят какво трябва да постигнат и са единни зад целите си. Гарантирани са от едно парламентарно мнозинство и ще излезем от изолацията, в която се намираме – ще седим добре на Балканите и на ЕС“, коментира политологът Цветанка Андреева.

„На гласуването в парламента, което чакаме след връчването на втория мандат, ще видим достатъчно на висока степен и консолидацията вътре в двете политически сили. Ставали сме свидетели на такова взаимодействие с много гръмко заявени цели за реформа в правораздавателната система. Още в 43-ия парламент беше извървян един път, но още някъде около неговия финал, голямата коалиция тогава, която имаше намерение да довърши реформите не го свърши. И сега има много неизвестни. Това е иновация в българската политика, която следим с голям интерес“, посочи социологът Добромир Живков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com