След премиера! И Кацаров зове за актуализация на бюджета

Това ще позволи и по-лесно да се прилага Планът за противодействие на COVID, каза министърът

След премиера! И Кацаров зове за актуализация на бюджета | StandartNews.com

След премиера Стефан Янев и здравният министър Стойчо Кацаров призова за актуализация на бюджета. Моят апел към Народното събрание е независимо от всичко друго да намери време да приемат актуализация на бюджета, заяви той по време на изслушване в парламента.

„В бюджета за тази година Министерство на здравеопазването има предвидени за първа линия 40 млн. лв. До този момент сме изплатили 330 млн. от началото на годината. Останалите средства са от бюджетите на другите ведомства. Това не може да продължава повече, защото ще доведе до спиране на социалните плащания и невъзможност да се плащат заплатите на полицаите например и на други служители. Важно е което и да е правителство да актуализира бюджета. Това ще позволи и по-лесно да се прилага Планът за противодействие на COVID вълната, тъй като според него, ако се прилагат мерки за ограничения, автоматично трябва да стартират плащания в подкрепа на бизнесите, които са ограничени. За съжаление в бюджета средства за такива плащания също няма“, посочи министърът.

„Моят апел към Народното събрание е независимо от всичко друго да намерят време да приемат актуализация на бюджета. Ако не им харесва предложеното от нашето правителство, да го коригират, но каквото и да се случи оттук нататък, без тази актуализация може да стане проблематично“, заяви Кацаров.

„Няма в момента наложени ограничителни мерки. Явно беше планиран протестът на ресторантьорския бранш и си го проведоха в страната. За разлика от преди, ние сега имаме конкретен план и може да се предвиди какво ще се случи. Подготвени са мерки за обезщетение, ако се наложат ограничителни мерки. Създадена и е и възможност при определени условия тези мероприятия да продължат да се изпълняват в досегашния си вид без ограничения. Вчера имах среща с представители на културните среди и те възприеха много позитивно тази възможност – да продължат да работят при пълен режим, ако са ваксинирани и има режим за пропуск на ваксинирани хора. Стремим се да бъдем максимално гъвкави. Ако се прилагат мерки, те няма да са от днес за утре, а отсрочено – с 4-5 дни отсрочка, за да могат хората да имат време да се подготвят и да се включат в програмите. Целта ни е максимално да облекчим хората. Не искам и няма да допусна претоварване на болниците и картини като тези, на които бяхме свидетели – хора да умират по улиците или на входовете на болниците. Това няма да се случи“, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай