След изслушването на Белазелков! Много повече въпроси, отколкото отговори

Втрещи депутатите с позиция за убиеца Полфрийман

След изслушването на Белазелков! Много повече въпроси, отколкото отговори | StandartNews.com

Много повече въпроси породи изслушването в Конституционната комисия на кандидата на ПП-ДБ за Конституционния съд Борислав Белазелков, отколкото отговори даде той пред народните представители. Залата на комисията в НС бе препълнена от депутати, журналисти и представители на професионалните и неправителствените среди.

ВИЖ ОЩЕ: Въпросите, на които Борислав Белазелков дължи отговори

Бяга от отговори за Лозан Панов и политическите си авери

Борислав Белазелков избяга от отговор за Лозан Панов. В интервю, публикувано на 28 януари 2015 г., той казва за Лозан Панов: „Той се изживява малко като дялан камък“ и уточнява, че го „смущава“ мотивацията му да е кандидат за председател на ВКС. Шест години и половина по-късно обаче, като председателстващ Съдийска колегия на ВСС, съдия Панов предлага Белазелков за орден „Стара планина“ и съдията не отказва отличието. Но по време на изслушването, въпреки че въпросът бе повдигнат, Белазелков не отговори дали смята за морално да приеме подобна номинация от магистрат, за когото не открива какво го е мотивирало да се кандидатира за председател на Върховен касационен съд, при положение, че е работил във Върховния административен съд. Вие представлявате политическа сила, намирате се в Народното събрание и е най-добре да казвате истината, заяви депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Белазелков бе представен от Никола Минчев като независим представител на съдийската колегия, самият той твърдеше, че е точно такъв. Но на въпрос за политическите си пристрастия не отрече категорично връзките си с политическата сила ПП-ДБ, която го издига за Конституционния съд.

Има огромна разлика между гражданска позиция и политически пристрастия. Позволете на един съдия да знае това и да знае, че съдии, прокурори и следователи нямат право на политически пристрастия, но могат да изразяват гражданска позиция, каза Белазелков.

Когато бях изслушан пред групата на ПП-ДБ казах: „Няма никакво значение на кого какво пише в концепцията, независимо дали я е писал той или някой му е помогнал. Това са празни думи. За да бъде квотата обществена, предложенията трябва да изхождат от гражданската позиция на кандидата. Квотата от НС ще бъде гражданска, ако познавате вашите кандидати не по приказките, а по действията им”, каза Белазелков, отговаряйки на въпрос дали ще се поддаде на политически натиск. И допълни: „Ако се преценяват моите действия, този който иска да упражни неправомерен натиск, ще трябва доста да тренира мускули и пак едва ли ще успее”.

Втрещи депутатите с позиция за убиеца  Полфрийман

Борислав Белазелков втрещи депутатите с позицията си за убиеца Джок Полфрийман, наричайки присъдата му „безсмислена принуда”. Той специално бе попитан от депутата от БСП Драгомир Стойнев защо е подкрепил предсрочното освобождаване на убиеца.

Присъдата не е отмъщение, нейната цел е престъпникът да бъда поправен. Законът позволява, когато процесът на превъзпитание се е осъществил в по-кратък срок и покаянието се е случило преди края на присъдата, тази безсмислена принуда да бъде прекратена. И ако един съд конкретно прецени, че този човек вече се е поправил, може да реши неговото условно предсрочно освобождаване. Условно, защото, ако съдът сбърка, престъпникът ще си излежи и остатъка от присъдата, и новата, каза Белазелков.

Доколкото виждам няма извършени други престъпления от този човек. Като юрист и съдия стоя зад това разрешение, че безсмислено изтърпяване на наказание е недопустимо. Папа Йоан Павел Втори посети Агджа в затвора и му прости. Агджа живее като свободен човек в Турция и въобще не му хрумва да прави атентати срещу папи, заяви Белазелков и предизвика възмущение в залата.

Това е решение на съд, който се е доверил на затворническия свещеник, който е казал, че има покаяние. Аз съм за това един съд да преценява дали целите на наказанието са постигнати, каза още кандидатът на ПП-ДБ за Конституционния съд.

Усуква за Истанбулската конвенция

Най-много въпроси Борислав Белазелков получи за позициите си по т.нар. Истанбулска конвенция и еднополовите бракове. На директния въпрос дали ги подкрепя той многократно обясни, че е православен християнин.

Не съм дискутирал този въпрос с парламентарната група на ПП-ДБ, нито с партиите. Това е въпрос, който подлежи на обсъждане. За мен бракът е  тайнство. Това е бракът, няма как да бъде изживян от еднополова двойка. Няма нито една религия, която да признава това. Що се отнася до гражданския брак – той е сделка. И законодателят трябва да реши какво ще прави със сделките, заяви Белазелков.

Аз към православен християнин, всички християнски догми ги изповядвам от сърце, каза още той, но не отговори с да или не подкрепя ли еднополовите бракове.

Ако Народното събрание приеме нещо като истанбулската конвенция, решението подлежи на обжалване пред КС, какво КС ще реши е друг въпрос, допълни той, отново без да взема ясна позиция.

Притиснат от въпроси, накрая заяви: „Личната ми позиция е, че бракът е тайнство, другото е сделка. Очаквате ли КС да каже, че половете са 4? Ако някой ви каже, че половете са 3, трети ще се появи ли?”

Спекулира с пълното си отличие

Белазелков твърди, че никога не е бил член на БКП. Той бе попитан от народните представители как тогава през 1986 г. е бил назначен за съдия. Нито аз, нито родителите ми са членували в БКП или Земеделския съюз, които осъществяваха тоталитарното управление. Назначен съм с указ на Държавния съвет, каза Белазелков. И продължи: „В началото на 80-те БКП реши да представи социализма с човешко лице и част от това представяне беше да бъдат подкрепяни хора, които са отличници. Аз съм дипломиран с пълно отличие. И по онова време това имаше значение. Аз съм от малкото съдии без червен произход, назначени с указ на Държавния съвет”. След което се опита да омаловажи работата си като съдия по комунистическо време: „По онова време до съда стигаха не толкова съществените неща. Съществените се решаваха другаде”.

Но бе закован от народен представител, който го попита вярно, ли е, че всъщност дипломата му за юрист е с успех 4,50. Успехът от следването ми е много добър, 6.00 имам на държавните изпити, призна си Белазелков.

Не разкри хонорарите си

Борислав Белазелков потвърди, че е участвал в много обучения на частни съдебни изпълнители и нотариуси, организирани от търговски дружества, но не разкри хонорарите си.

Откакто съществуват изпити за нотариуси и частни съдебни изпълнители, участвам в обучение за подготовката на кандидатите. Това е организирано от търговски дружества. Правех го нарочно. Целта ми е била никой да не може след това да ме включи в изпитна комисия, защото е конфликт на интереси. И досега не съм бил включен в изпитна комисия. Какъвто е трябвало да бъде хонорарът ми, такъв е бил. Имам данъчна декларация, там е посочено, посочи той. Не се чувствам неудобно, че съм взел това възнаграждение, заяви Белазелков.

Призна, че Таня Райковска е по-добра

Преди 10 години Борислав Белазелков също бе предложен за КС, но не се класира. Попитан какви са качествата му сега, той заяви: „Тогава Таня Райковска беше най-добрият кандидат. И общото събрание на ВКС и ВАС избра нея. Тя няма право на нов мандат, може би ако имаше, пак щяха да я изберат. Може би за това е моята кандидатура.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Разбирачев
преди 3 месеца

А Лозан Панов също беше един магистрат-интелектуалец. Истински. А не фалшив. Но къде в Бг уважават интелекта.? Истинския. От чалгарското блато което представляваме днес, кой би издигнал глас в подкрепа на ИНТЕЛЕКТА ? ТЪП НАРОД - слаба държава. Умиращо общество...

Откажи