Събота,

Скандал между Македония и България за ръкописи

От: Failed to load user -
A
A
A
София. Пореден скандал избухна между нашата страна и Македония. Този път повод станаха средновековни ръкописи, които съседката ни ще представя в Брюксел.Според наши учени обаче те са български.

Изложбата ще се състои през октомври в Кралския музей в Брюксел под надслов "Македонското ръкописно богатство през вековете".На нея съседката ни се готви да изложи „Струшкият сборник” с творби на Св. Климент Охридски, църковно нотно песнопение, Бенчевското четвероевангелие, фрагменти и пергаменти.Нашите експерти обаче са категорични, че повечето от ръкописите са представители на старобългарската култура.

"Няма как тези паметници да бъдат свързвани с македонската историческа традиция, тъй като македонската нация е създадена през 1934 г., с едно решение на Балканския лендерсиндикат, на Коминтерна, следователно - средновековни македонски ръкописи не би могло да има", каза Божидар Димитров пред агенция Фокус. Според него най-добрият изход е смяна на името на изложбата.

Пет основни принципа от Етичният кодекс на Световната организация на музеите са нарушени с тази изложба, каза и археологът Тодор Чобанов. Има изрично изискване музеите да представят своите експозиции в тясно сътрудничество с държавите, откъдето са предметите, тоест колегите в Македония би следвало в случая да работят с нас, обясни той.

От групата на ГЕРБ в ЕП съобщиха, че за случая са информирали научния директор на Кралския музей. До края на деня се очаква реакцията на белгийската страна.От външно министерство пък казаха, че са инструктирали българското Посолство в Брюксел да изяснят нещата.

Междувременно от Кралския музей в Брюксел съобщиха, яе изложбата все още няма утвърдено име и че ще внимават при окончателния му избор.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички