Сряда,

Скандал: Изкараха Цар Самуил македонец!

От: Редактор -
591
Скандал: Изкараха Цар Самуил македонец!
A
A
A

Цар Самуил и употребата на прилагателното "македонски" са едни от точките на неразбирателство в Съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония.

Цар Самуил беше историческата личност, по чието дело и значение Съвместната историческа комисия между София и Скопие беше постигнала крехко съгласие.

Какво обаче става сега? В Скопие продължават да настояват, че Самуил е македонски цар на македонско царство.

С подобни неподкрепени от никакви исторически извори тези изобилстват учебниците за четвърти, шести и седми клас в югозападната ни съседка, предаде БНТ.

Прочетете сега и този абсурд.

 В учебниците по история, по които учат децата в Република Северна Македония, пише, че Цар Самуил е основоположник на македонска царска династия, който заедно с тримата си братя - Давид, Аарон и Мойсей, вдига въстание срещу българската власт през 969 година, отхвърля я и създава македонско царство.

"Когато те твърдяха, че Самуил е македонски цар - ние нееднократно казвахме: "Добре, ще го представим в нашите учебници, дайте ни един извор, в който това да го пише". И те не отговориха нито веднъж. Говореха, че Самуил е славянски цар. Казахме: "Да, нямаме нищо против. Дайте един извор, в който това да го пише". Такива извори няма", каза чл.-кор. проф. Иван Илчев, член на Съвместната експертна комисия по историческите и образователни въпроси.

Самуил е всъщност комитопул. Син е на комит Никола - областен управител на част от Западна България, напомня проф. Иван Илчев. Приема царското достойнство през 997 г., едва след като българският княз Роман умира в плен във Византия. Историците в Скопие мълчат за тези факти.

"Те няма как да обяснят някои неща. Например няма как да обяснят как византийските хронисти в края на 12-началото на 13-и век наричат император Василий II "Българоубиец". Той между другото никъде в македонските учебници не е споменат с това прозвище", казва още историкът.

"За тях от Средновековието насам от Гюешево насам е България, от Гюешево нататък е Македония. Като много добре знаем, че такава граница не е имало никога до прокарването й с Берлинския конгрес", обяснява чл.-кор. проф. Иван Илчев.

 

 


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички