Симов: Станишев е най-европейският политик, който съвременна България има

Симов: Станишев е най-европейският политик, който съвременна България има | StandartNews.com

Перник. "Често замъглени от вътрешни дребни проблемчета, отказваме да видим нещата в европейски контекст". Това заяви кандидатът за евродепутат от листата на КБ Александър Симов на среща със журналисти в Перник. Той даде за пример статията на бившия британски министър Денис Макшейн в авторитетното издание „The Globalist". "Тази статия показва, че от българските политици в Европа се вижда само Сергей Станишев. Всички останали са невидими за окото на анализаторите на европейските проблеми. Всеки може да има критики, но трябва да признае, че той е най-европейският политик, който съвременна България има", категоричен бе Симов. Той обясни, че президентът на ПЕС има пряк контакт с повечето от европейските лидери и като негов много голям успех се отчита привличането на демократическата партия на Италия в ПЕС и признаването на БСП като една от най-силните социалистически партии на Стария континент.

Кандидатът за евродепутат каза още, че кампанията, която БСП прави, е европейска и като смисъл и като дух. "Аз не чувам никой друг да води европейска кампания по места. Левицата е тази, която може да спаси мечтата за обединена Европа. Стига бюджетни ограничения, стига задушаване, стига рестрикции", категоричен бе кандидатът на левицата. Той каза още, че сами трябва да изберем в каква Европа ще живеем след 25 май. Симов допълни, че БСП няма с кого да води конструктивен дебат за европейските политики и бъдещето на Европа. Пред журналистите той обясни още защо ЕНП е спряла Шенген и попита защо евродепутатите от ГЕРБ гласуват решения против нашите интереси. По думите му ако гласуваме с идеята за Европа в главите си, не трябва да гласуваме водени от мисълта "дали ще цъфнат домати в Банкя", а кой реално може да допринесе за подобряване на положението на България в Европа.

Проф. Николай Джагаров: Левицата иска след тези избори ЕС да бъде по-сплотен, солидарен и човечен

Десният неолиберален модел няма място за обикновения човек, заяви Николай Джагаров, кандидат за евродепутат от листата на Коалиция за България. "Левицата иска след тези избори ЕС да бъде по-сплотен, солидарен и човечен", каза още той. Джагаров допълни, че ЕНП трябва да бъде питана и защо върху България все още има мониторинг, защо след първи януари все още се опитват да ни налагат ограничения за свободното пътуване на хора и капитали и защо никой не се опитва да спира „Северен поток". Също така той подчерта важността на "Южен поток" за националната сигурност на България, освен всички останали дивиденти, които ще има от него. 

На срещата присъстваха още народните представители от ПГ на КБ Перник Станислав Владимиров и Евдокия Асенова, както и членове на МО на БСП - Перник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай