Шофьорска книжка след десети клас (ОБЗОР)

Шофьорска книжка след десети клас (ОБЗОР) | StandartNews.com

За шофьорска книжка вече ще бъде нужен не осми, а завършен десети клас. Това записаха депутатите в Закона за училищното образование.

Промяната обаче ще бъде валидна едва когато влезе в сила реформата, според която гимназията се дели на два етапа - до 10 и до 12 клас. Депутатите прецениха, че след като с новия закон основно образование ще се завършва едва в седми клас, това е прекалено ниска образователна степен, за да получи човек свидетелство за правоуправление. Затова депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов предложи изискването да бъде вдигнато до десети клас. За да станеш шофьор обаче, както и сега, отново ще се иска пълнолетие.

Новият ред за книжките ще удари хилядите роми, които масово зарязват училището далеч преди 10 клас.

Прибират за година колите на джигитите

Нови мерки срещу убийствата на пътя поиска премиерът Бойко Борисов от МВР, правосъдното министерство и вицепремиера Меглена Кунева. Той даде срок на министрите да представят за обсъждане новите правила в понеделник.

Само така ще разчистим пътищата от бруталното шофиране, смята Борисов

Всеки, който седне зад волана пиян или без книжка, ще се прости с колата си за една година. Освен това ще плати солена глоба за престоя й на паркинг, охраняван от полицията. Автомобили ще се конфискуват и на участници в незаконни гонки. За тази драстична мярка настоя премиерът Бойко Борисов, който смята, че предложените до момента от МВР промени в Закона за движение по пътищата са недостатъчни да спрат избиването на невинни граждани по шосетата.
"Не може да продължава това безогледно шофиране и неспазване на закона! Не може! Явно демокрацията не работи в сферата на движение по пътищата", разгневи се премиерът по време на заседанието на правителството вчера, както става ясно от стенограмата. Борисов споделя, че вече се замисля дали трябва да се правят нови булеварди и магистрали, "след като по тях шофьорите се преследват нагло и брутално".

Премиерът предлага още шофирането в пияно състояние да се квалифицира като предумишлено убийство. "Демокрацията е и за тези, които биват газени. И които си карат най-нормално и ги пребиват", посочва той. И уточнява, че всяка година около 1000 българи загиват в катастрофа, а 10 000 остават инвалиди, за чието лечение и социално подпомагане след това отиват милиони левове. "Коя икономика и държава ще издържи всяка година на това нещо? Войната в Афганистан е с по-малко жертви годишно от това, което се случва в България!", отбелязва премиерът.

Борисов е разпоредил на зам.-министъра на МВР Филип Гунев да преработи до понеделник законовите промени с много по-сурови наказания. Той на няколко пъти се обръща към правосъдния министър Христо Иванов с молба да се включи в писането на законопроекта, така че той да не бъде оборен като противоконституционен. Вместо да се прибира колата, може да се свалят за една година номерата, предлага вицепремиерът Томислав Дончев. Премиерът обаче контрира, че тогава нарушителите ще започнат да карат без номера, така както се случва с моторите. По същата причина и отнемането на книжката не решава проблема. Борисов е убеден, че само незабавната конфискация на колата и тежки глоби след това ще разчистят пътищата от убийците на колела. "Те и конституционните съдии имат деца и семейства. И те гледат какво става", разсъждава Борисов. И продължава "Как конституцията ни ще забранява (отнемането на коли) или ще толерира убиването на хора, на мирни граждани?"

Премиерът призовава министрите да разговарят с всички парламентарни групи, за да получат подкрепа за драстичните законови санкции за шофьорите нарушители. "Конституцията не е проблем, просто се намира решение и в максимално бързи срокове ще го докладваме", обещава правосъдният министър Христо Иванов. Според него отговорност трябва да се търси и от организаторите на гонки. "Ще дадем инструмент на полицая, прокурора и съдията да упражнят закона и ефектът ще е поразителен като напълним двора на жандармерията с ферарита и поршета", коментира още Борисов.

КАТ хваща седмично по 600 глобени зад волана

По данни на Пътна полиция всяка седмица в България КАТ хваща над 600 души без или с отнети шофьорски книжки. По 300 биват залавяни да карат, след като са пили.

За последните 3 години служителите на полицията са наложили близо 110 000 акта за нарушения, включително и заповеди за отнемане на шофьорски книжки. Наказанията на шофьорите, които са карали пияни или без книжка, са общо 25 933 броя.

Глобите ще са според доходите

Из заседанието на Министерски съвет

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Освен основните предложения за мерки срещу некоректните водачи, бих искала да поставя и въпроса за санкционната политика. Във Финландия, четох, глоба от 58 хиляди евро на един човек, който е превишил разрешената скорост, което е стряскащо - 58 хиляди евро. Оказва се, че там са променили начина, по който се налагат санкции и не е както в нашия закон - от-до, примерно от 3 до 300, а е процент от доходите ти.

БОЙКО БОРИСОВ: Така президентът на "Нокиа" във Финландия платил най-голямата глоба в света.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Ето за това става въпрос. Може би от един определен доход нататък да бъде такава глобата при нас.

БОЙКО БОРИСОВ: Меги, включи се. Аз затова го поставям на вниманието на всички, защото считам, че това правителство е на всички и се управлява от тази стая, а не от другаде и то го управлявате всички вие.
С това не съм съгласен с колегата Кънев, да е жив и здрав, но не мога да се съглася с това. И затова го поставям на вашето внимание, за да може, ако има различни от това мнения, да ги кажем и да ви кажа проблема, защото всеки ден МВР ми докладва и вдигат ръце и казват: по този закон не може, законът пречи, това пречи, фишове, фишове, наказанието я дойде, я не дойде. И не става. Затова искам да го направим и наказанието да идва веднага. Сиреч, като са те хванали днес, днес да останеш без кола. Маса държави са минали през това. Тези гонки не сме ги измислили в България. Но там ти взимат колата, мисля, че в Швейцария ти взимат колата, но ти дават един "смарт" малък и на него пише "наказан шофьор" и ти дават маршрут, примерно, от работата до вкъщи и обратно, докато колата ти е на платения паркинг. И плащаш, за да я поддържат - след една година или след време, като си я вземеш, да ти е в същото състояние. Но ти си плащаш там на държавата да ти я гледа. Има всякакви методики. Хората са минали през това. Затова в Холандия, мисля, ако те хванат с над 200 километра, превишена скорост, ти конфискуват веднага колата. Нали така беше?

ФИЛИП ГУНЕВ: В Щатите е същото, над някаква скорост.

БОЙКО БОРИСОВ: В Щатите направо те свалят и ти я взимат. Но защо заради някакъв луд или който иска адреналина да си качва, трябва да утрепе някой друг? Като иска - да прави каквото ще. Но като го хванем, да има правото МВР и полицаят да прекратят тази опасност за обществото. Войната в Афганистан е с по-малко жертви годишно от това, което се случва в България! Е тогава ние това не трябва ли да го изведем като закон, приоритет, парламентът и ние?
Седнете, напишете го! Меги, включете се всички! Всеки, който знае нещо и може. При Гунев е, включете се. Христо Иванов още един път го моля, защото цялостната ни съдебна реформа са включително и тези неща. Защото те са елементите или инструментите на полицията, на прокурора, на съдията. Дай му право - съдията удря с чукчето, дежурен съдия, веднага, и решава проблема, едноинстанционно. Просто помислете. Кара го полицаят с колата, гонката снимана, всичко - или пиян, или еди-какъв си. В съседните държави е така. Минавали сте през Сърбия, през Хърватия, веднага те спира и те води при съдията. Спира те, колата. Ама няма: "Отивам на почивка"! Докато не платиш - няма пускане. Ако не, съдията те съди, ще те заключи. Сърбите са го направили, ние защо да не го направим, като виждаме, че има този проблем. Видно е. Колко Министерство на труда и социалната политика плаща инвалидни пенсии?

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Милиард и шестстотин милиона.

БОЙКО БОРИСОВ: Милиард и шестстотин милиона от данъците даваме за тези пенсии, защото те са реално от данъците, на година, и си ги произвеждаме непрекъснато. Кой е виновен за това? Изключвам чисто човешката трагедия и всичко. Чисто икономически го погледнете, финанси, социални, икономика и здраве - милиард и шестстотин милиона лева за пенсии, за помощи. Плюс, ако Москов ни направи една справка от катастрофите - лечението за годината колко пари е, ще видите, че ще излезе чудовищна сума, за която цялото общество си бърка в джобовете и плаща. На всеки може да се случи, но ние не може да толерираме това със закони, които позволяват да караш пиян или не те санкционират ефективно, по-точно, или без книжка можеш да излизаш да караш или можеш да си нарушаваш скоростта, както си искаш. Как българите, като излязат на Запад, спазват всеки знак и всяка скорост, не смее да превиши никъде?! Защо? Защото знае, че санкцията идва веднага. А тук - щяла да те снима камера, фиш ще дойде след един месец, той е забравил да плати, замине.
Това трябва да направите. Изведете го двете министерства като ключова част на реформата. Онова е голямото - конституцията, а това е същността и животът, самият живот, реалността на живота. Другото ще дава резултати десетилетия след това, което правим. А това ще даде резултат на другия ден, след като се публикува законът. Ще дадем инструмент на полицая, прокурора и съдията да го упражнят и ефектът ще е поразителен. Като напълним двора на жандармерията с ферарита и поршета.

Приложение звъни на 112 при катастрофа

Безплатният софтуер ще показва в реално време всички задръствания

Ново безплатно мобилно приложение ще дава на всеки шофьор в реално време информация за актуалната обстановка по републиканските пътища. То се казва LIMA и може да бъде изтеглено от lima.api.bg. Иновативната технология бе представена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, председателя на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров и разработчика на софтуерния продукт "Декарт" ООД. Приложението е безплатно и може да се ползва от мобилни телефони и таблети с операционни системи Android, IOS и Windows Mobile, персонални или преносими компютри с уеб браузър на интернет адрес lima.api.bg. Очаква се и одобрение от "Apple". Новият софтуер е част от мерките на МРРБ и АПИ за въвеждане на иновации и за подобряване на пътната безопасност, подчерта Павлова. Тя обясни, че разработеният по проект на АПИ и финансиран със средства от Оперативна програма "Техническа помощ" софтуер ще дава актуална информация за състоянието на пътищата, за това дали има затворени участъци за ремонт или поради инциденти, за състоянието на пътищата през зимния сезон и т. н. Вече имаме интерактивна база данни и свързаност между МРРБ, АПИ, областните пътни управления и гражданите на територията на цялата страна, каза Павлова и допълни, че системата съдържа информация както за републиканските пътища с обща дължина 20 000 км, така и за още 20 000 км общинска мрежа. По този начин базата данни ще дава достъп до информация за всички 40 000 км пътища, подчерта министърът. Системата е на 100% обърната към гражданите, посочи министърът и съобщи, че досега гражданите са сигнализирали за проблеми по пътната инфраструктура министерството чрез телефон, електронна поща, социалните мрежи, както и в Ситуационния център на АПИ на денонощния телефон 0700 130 20. Според министъра едно от най-важните предимства на софтуера е, че може да помогне за спасяването на човешки животи. Изграден е така, че ако има обръщане на кола, той да подаде сигнал автоматично към Ситуационния център на АПИ, който ще ги препраща към телефон 112, обясни тя. Министърът съобщи, че следваща крачка в развитието на системата ще бъде осигуряването на връзка между нея и тази на Спешната помощ, като част от реформата в здравеопазването. И един човешки живот да спасим с новия софтуер ще е успех, каза инж. Лазар Лазаров. 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай