Ще позволим ли мафията да си има правителство?

Приватизацията създаде принцовете на демокрацията, които и до днес дърпат конците на властта

Ще позволим ли мафията да си има правителство? | StandartNews.com

Само за един ден споменът за мафиотските времена в зората на прехода се върна със страшна сила. Рекет, купуване – продаване, мафия, мутри, заплахи бяха най-употребяваните думи в понеделник, когато цяла България стана онлайн свидетел на развода в една от управляващите партии - ИТН. С няколко разлики. В началото на 90-те момчетата бяха с ланци и потници, а сега – с лъскави костюми. Дървените бухалки са заменени със словесни, а заплахите не се правят в бизнес офисите на конкурентите, а направо в парламента.

На фона на взаимните обвинения за връзки с мафията най-шокиращ бе записът, направен от съпартийката на Радостин Василев в ИТН и настояща депутатка от партията Христина Иванова. В него глас, поразително приличащ на този на министъра на спорта в оставка, я „убеждава“ да напусне поста си в парламента със следните слова: „Щом си категорична, че не искаш, ще изпратя утре да дойдат хора при теб да си подадеш молбата за напускане на НС. Ще видиш, че ще го направиш…“.

Можем само да гадаем какви са щели да бъдат хората, посетили Иванова, ако записът не беше изкаран на бял свят. Вероятно последователи на „Промяната“ като Радостин Василев. Защото именно това донесе на страната ни „Промяната“, обещана от (все още) премиера Кирил Петков, но дирижирана от кукловодите му олигарси. За шест месеца престой на кормилото на държавата запрати страната ни обратно в най-тъмните времена на прехода й. Онези, в които демокрацията беше ни повече, ни по-малко мечтана химера, а законността се изразяваше в рекет, размах на бухалки, страх и политическо ренегатство.

До какви политически низини ще стигне разводът в редиците на вече напусналата управляващата коалиция ИТН тепърва ще видим. От скандалите и мръсните разкрития, засипващи публичното пространство през последните дни, се очертава напоително и дълго вадене на кирливи ризи. Грозна сцена, която обаче повдига завесата на още по-зловещ мизансцен. Мизансцен на скрити договорки и задкулисни игри, в които залогът изобщо не е коалицията. Залогът е демокрацията в държавата и съдбата на страната ни.

Защото Кирил Петков може и сега френетично да преповтаря, защитавайки спасяващите властта му отцепници, водени от Радостин Василев, опорката, че с оттеглянето на ИТН „мафията изгуби коалиционния си партньор“, но много добре знае, че всичко това е вербална поза. Защото задкулисието си има не коалиционен партньор, а цяло правителство с все премиер в негово лице. И сега ще направи всичко възможно, веднъж докопало властта чрез куклите си на конци, да не я пусне. Затова и помията се изля върху партията, която реши да дръпне ръчната спирачка на това управление, живеещо в лъжи и на конци. И цепи групата й в опит да осигури оцеляването на марионетките си във властта.

Че в един развод е трудно да се каже кой прав, кой крив, е безспорен факт. Но също така безспорно е, че само за една година Радостин Василев промени позицията си на 180 градуса. От „никой никога не може да бъде по-истински от Трифонов“ на „мафията влезе в ИТН“.  

Не е ясно каква мотивация промени позицията на Василев, но вече за всеки е ясно друго. Задкулисието прави всичко възможно това управление да остане на власт. То си има и име, и ясно лице - енергийния олигарх и медиен монополист Иво Прокопиев, който първо акушира чрез медиите и НПО-тата на кръга „Капитал“ на раждането на „Промяната“. След това я инсталира начело на държавата, за да превърне обещаната „промяна“ в „подмяна“. А междувременно спуска опорките, които сега чуваме от Кирил Петков и сподвижниците му, на спявки в дома си и през изданията на кръга „Капитал“. С една единствена цел – да осигури на марионетния си кабинет достатъчно оцеляване във властта, за да прелее милиардите, теглени като заеми на гърба на всички ни и отделно очаквани от ЕС в собствените му банкови сметки. И с ясни методи, които вече лъсват в публичното пространство – заплахи и шантажи. Все методи от години, които си мислехме, че отдавна сме загърбили.

Мафиотските времена от 90-те направиха момчетата милионери за една нощ. Приватизацията пък създаде принцовете на демокрацията, които и до днес дърпат конците на властта. Ще позволим ли това да продължи?!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай