САЩ готови да консултират властта

Марси Рийс би помогнала при "вътрешни назначения" и при решенията за шиста и за АЕЦ "Белене"

САЩ готови да консултират властта | StandartNews.com

София. САЩ са готови да консултират властта в България по редица въпроси със съвети и добре подготвени експерти. Това стана ясно от интервю на посланика на САЩ в България Марси Рийс пред бТВ. По думите й като най-старата конституционна демокрация Щатите могат да помогнат в укрепването на демократичността у нас.

"САЩ биха оценили ако управляващите в България се консултират с тях при вътрешни назначения на т.нар. чувствителни позиции, но това все пак зависи от правителството", заяви Марси Рийс.

Тя посочи, че в момента политическата ситуация се дефинира от продължаващото гражданско недоволство и хората имат право да знаят при назначаването на хора на подобни служби с какви качества този човек ще допринесе към работата. „Важно да има открит процес, в който качествата и квалификациите на човека да са предоставени така, че хората да знаят с какво те ще допринесат към професията", обясни Рийс и добави, че има малък напредък в областта, но има нужда от още доста.

Посланикът уточни, че сегашният председател на ДАНС не е бил обект на обсъждане с нея, защото той вече е заемал ръководна длъжност – заместник-председател на агенцията.

Марси Рийс допълни, че хубавото в протестите е изваждането на дневен ред на много потискани теми. „Шествията катализираха дискусии по важни въпроси. Ценно е, че се повдигат разговори по проблемите с корупцията, свободата на словото, върховенството на закона", смята тя и изрази надеждата, че това ще доведе до усилия към реформи.

Рийс не се ангажира с позиция дали предсрочните избори или стабилността на кабинета са по-доброто решение за България в момента. „Това българите трябва да го решат. Ние като най- старата конституционна демокрация можем да помогнем в укрепването на демократичността, с експертен опит и съвети".

За методическа помощ, съвети и данни се обяви Марси Рийс и по темата с проучването и добива на шистов газ. Тя уточни, че кабинетът на Пламен Орешарски не е заел позиция по темата и българите трябва да вземат това решение. Рийс призова за открита дискусия основана на обективна информация у нас и даде пример с родината си, където след обсъждане в страната се е понижила цената на енергията и "изглежда, че ще имаме енергийна независимост". „Радваме се дадем научни данни и да споделим опита, който имаме и по отношение на регулациите, това е правилната роля на САЩ",

За нужда от оценка се побави посланик Рийс и по друг енергиен проект – АЕЦ „Белене". По думите й България трябва да гледа на подобни проекти в широк контекст – дали допринася за енергийното многообразие, източници, дали е ефективен по отношение на разходите и дали се вписва като цяло в енергийната стратегия на страната.

Рийс не посочи динамика в броя откази на българи за визи за САЩ. „Процентът на отказите се променя и не искам да се фокусирам върху цифри, а да обясня какво искаме от хората", заяви тя с уточнението, че в САЩ законодателни промени ще посочат дали България спазва изискванията този режим да бъде облекчен.

Посланикът на САЩ в България коментира и темата за конфликта в Сирия и вероятността въоръжено нападение да бъде избегнато. Тя посочи фактите, че има множество загинали вследствие на използването на химическо оръжие в страната и акцентира върху важността на това светът да реагира. „Преди над 100 години решихме, че използването на химически оръжия е неприемливо и това заслужава сериозен отговор, това наистина е морална бариера", посочи тя.

Рийс изрази известна скептичност за успеха на „химическата дипломация" и възможността предаването на арсенала на режима на Асад на международната общност да доведе до липса на военна реакция. „Държавният секретар на САЩ Джон Кери спомена, че това е опция, но е малко вероятно да се случи. Скептични сме към това заради думите на Асад - само преди седмица той отричаше наличието на химическо оръжие въобще и трябва да сме сигурни че това не е просто тактика за отлагане", уточни тя.

По думите й е важно да се разграничи ситуацията с химическите оръжия в Сирия, „където говорим за ограничена целенасочена военна реакция" и цялата политическа картина, на която трябва политическо решение. Един от вариантите по отношение на химическата ситуация е да се използва и натиск и е важно за международната общност да адресира проблема, тъй като не може да се разрешава подобни неща да се правят ненаказуемо, допълни посланик Рийс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай