Само Орешарски чу спешните доктори

Само Орешарски чу спешните доктори | StandartNews.com

Варна. Всички кандидат-депутати да се качат и легнат в линейка, за да разберат проблемите на пациенти и спешни доктори. Това призоваха от Националната асоциация на работещите в спешната и неотложна помощ на среща с водача на червената листа във Варна Пламен Орешарски.

"Вие сте единствен, който се съгласихте да чуете проблемите на спешна помощ, а всички я употребяват в изявленията си", каза д-р Десислава Кателиева, председател на асоциацията. От неправителствената организация на спешните доктори са изпратили преди 10 дни покана до всички централи на политическите сили.

Единствено от "Коалиция за България" и номинираният за премиер се отзоваха на срещата, на която присъстваха представители на почти всички 277 филиала на Спешна помощ в страната.

Всеки трети, от 6000 работещи в системата, искат да напуснат. Лекари и фелдшери работят под натиск, агресия, заплахи и понякога бой от изнервени пациенти, попаднали в безизходицата от доболничната и болнична помощ, заяви д-р Кателиева.

Според лекарите последно пристигналите линейки "Ситроен" били с документ "товарен бус". В системата работят фелдшери в пенсионна и предпенсионна възраст. Напоследък назначили 83-годишен акушер-гинеколог във Вадин, дядото на д-р Ливайн, посочиха от асоциацията.

Спешните доктори искат да се върне телефон 150. Само в три от страните от общо 43 с телефон 112 спешните повиквания се приемат от оператор, който не разбира от медицина и се получава развален телефон, от което страдат пациенти и доктори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай