Румен Христов: Бързото превъртане на мандати носи избори по Коледа

Управлява се не с омраза, а с разум, експертиза и отдаденост към България

Румен Христов: Бързото превъртане на мандати носи избори по Коледа | StandartNews.com

 

  • Няма да подкрепим правителство с мандат на "Промяната"
  • Парламентът има 3 неотложни задачи
  • Управлява се не с омраза, а с разум, експертиза и отдаденост към България
  • ДБ ме упреква, че съм в съюз с ГЕРБ, но те направиха коалиция с БСП. По-приемливо ли е?
  • Не сме свалили правителството на ПП. И те ще внасят вотове на недоверие, ако ние направим кабинет, сигурен е лидерът на СДС Румен Христов

 

- Г-н Христов, тази седмица започнаха консултациите при президента Румен Радев за съставянето на правителство именно с вашата политическа сила ГЕРБ-СДС. Има ли шанс с вашия първи мандат да се направи правителство?

- Това не зависи само от ГЕРБ-СДС, а от отношението на останалите политически формации. Смятам, че сме в много тежък период и всеки, който се нагърби да поеме властта, най-вероятно ще има тежка задача. Това означава национално отговорна позиция. Но такава би трябвало да имат и формациите, които участват в това управление.

На предварителните разговори в кулоарите, се заявява, че не може да се постигне съгласие и е по-добре да се отиде на избори. Не зная доколко това ще промени ситуацията през февруари, но като че ли засега това е преобладаващото мнение на основните политически формации извън ГЕРБ-СДС и най-вече на "Продължаваме промяната". ПП говорят, че е по-добре да се отиде на избори.

- Затова ли не желаят да се върне хартиената бюлетина? Вие виждате ли в това промяна на резултата, защото се изказват подозрения, че вотът с машините не е обективен?

- Самият факт, че в ЕС само в България и в град Брюксел се ползват машини, означава, че има основателно недоверие към тях. Лично аз съм озадачен, че има 87 000 броя гласове "не подкрепям никого". Това означава да отидеш до урната, да имаш близо 30 формации, които се явяват на избори, и да не избереш нито една от тях, дори гласувайки "анти", намирайки друга формация, за която да гласуваш. Мисля си, че може би някои от гласовете, които са давани за определена политическа сила, са отивали в това перо. Но не мога да го докажа.

Ние искаме да дадем право на българските граждани да имат избор. Всъщност и сега се гласува с хартиена бюлетина във всички секции под 300 души, в подвижните секции, в секции в местата за изтърпяване на наказания, в болници и т.н. Така или иначе, се печатат пълния брой бюлетини. И не виждам нищо лошо в това да дадем възможност на българските граждани да гласуват с бюлетини.

Твърди се, че бюлетината би могла да се заснеме като доказателство, докато при машините това не може да се случи. Чувам и коментари, че това може да се реши с премахване на тъмните стаички и правенето на по-малък заслон, за да вижда комисията, че никой не вади телефони. Но при всички случаи това ще улесни по-възрастната част от българското население, което беше притеснено и не отиде до урните. А винаги е по-добре да гласуват повече хора. Народното събрание ще бъде по-представително.

- Стана лек скандал по повод на изявлението на Кирил Ананиев, че ако вашият мандат не успее, можете да подкрепите втория - на ПП. Има ли такава вероятност?

- Не. Категорично не. Каква е логиката след като първият не е получил подкрепа от втория, първият да подкрепи втория? Няма логика. По-скоро това, което се коментира, е възможността - която не е много голяма, но все пак е възможност - да се търси съставяне на правителство с един по-къс хоризонт с третата политическа сила. Но коя ще бъде тя - ДБ, ДПС, БСП или "Български възход", никой не може да каже, претендентите са много.

Иначе в търсенето на възможност за съставянето на едно програмно правителство, да речем, до провеждането на местните избори има някаква логика. Първо, ще има стабилност по отношение на законодателната програма. Второ, се надяваме, че ако изборите бъдат съчетани - тоест, местни и парламентарни, избирателната активност ще се повиши, защото хората гласуват много повече за кметове, тъй като това засяга техния живот и ежедневие. Винаги е по-добре да имаме по-голям брой избиратели, които да са излъчили следващия парламент.

- В парламента стана див скандал около избора на Вежди Рашидов покрай поисканата почивка от Кирил Петков веднага след като името му беше обявено от четирите формации. Каква беше причината за този ход на съпредседателя на ПП?

- Всички сме изненадани от тази поискана почивка, защото това бе направено след обявяването на четирите формации на председателския съвет, че в ситуацията, в която се намираме, е най-добре да се обединим около г-н Вежди Рашидов. Той е име, за разлика от много от 240-те депутати в залата - световно известен художник и скулптор. След като около него се обединяват 4 от общо 7-те формация в парламента, се даде една почивка от 40-50 минути, при положение, че дотогава е имало такава, за да могат представителите на тези формации да обявят на техните групи до какво се е стигнало, е нелогично. При нас имаше такава среща. Затова не ми е ясно защо след като са имали тези 40-50 минути, искат отново почивка. При това от името на група, която формално в този момент няма.

- Корнелия Нинова разкри, че Кирил Петков е искал БСП да оттегли връщането на хартиената бюлетина и тогава ПП щели да подкрепят кандидатурата на Кристиан Вигенин. Запознати ли сте с тези пазарлъци?

- Нямам такава информация. Трябва да кажа, че БСП е основен опонент на СДС и аз не правя някакъв комплимент към БСП и г-жа Нинова, но те са последователни, защото в миналия парламент внесоха предложение за връщането на хартиената бюлетина, което не мина с един-единствен глас - този на Крум Зарков.

- Колко да са последователни, след като Нинова яростно призоваваше всички от БСП да гласуват с машините, когато бяха въведени безалтернативно?

- След като видяха какви са резултатите, очевидно са решили, че вариантът с възможността да не лишават техните избиратели от хартиената бюлетина, е по-добър.

- Вашите бивши политически партньори от "Реформаторския блок" сега са в ДБ. Защо не сте заедно в една формация? Не преодоляхте ли сблъсъците си от предишни години?

- Ние си говорим, но разделението продължава да съществува. Не по наша вина не сме заедно. Аз спечелих надпреварата за председател на СДС с концепцията представителите на автентичната десница - визирам основно ДСБ, да бъдем заедно. Впоследствие, когато водих преговори за изграждане на обща коалиция за евроизборите, не постигнахме съгласие не по наша вина. Може би беше по-добре да сме заедно.

Но в крайна сметка коалицията ни с ГЕРБ е успешна, явяваме се на доста избори заедно, членове сме на ЕНП. Всичко тръгна от конгреса в Хелзинки, когато ръководството на ЕНП търсеше обединение на десницата, включително и приобщаване на колегите от ДБ, за да може десницата да укрепне и да бъдем заедно и на евроизборите. Това не се получи.

Аз винаги съм упрекван от тези колеги, че съм в коалиция с ГЕРБ. Те обаче направиха коалиция с БСП. Не виждам защо БСП е по-приемлива, отколкото ГЕРБ. Сигурно има забележки, които могат да отправят, но всеки, който е управлявал, е допускал грешки. Въпросът е, че, ако ти управляваш с тях, би могъл да предотвратиш тези грешки. И когато искаш да промениш някого, е най-добре да си заедно с него и да управляваш заедно с него.

- В крайна сметка ГЕРБ-СДС разчупи ли изолацията, прекрати ли чегъртането? В друга кондиция и с друг авторитет ли е политическата ви сила?

- Самият факт, че спечелихме изборите при положение, че се заканваха да ни изчагъртат от политическата сцена дава основание да си мислим, че сме преодолели тази изолация. Парламентът е фрагментиран. Не е лесно да се направи правителство. Но с омраза не може да се управлява. Управлява се с разум, с експертиза и с отдаденост на България. Самият факт, че основната цел беше "да ви махнем вас, защото, ако сте вие на политическата сцена, ние трудно управляваме", упреците "вие ни свалихте, но нямате план за управление" са неоснователни.

Не, не ги свалихме ние. Те се самосвалиха. Когато имаш мнозинство от 133-134-ма души, твоя задача е да удържиш мнозинството. И не можеш да се сърдиш на опозицията, че внася вот на недоверие. В новата история имаме 38 или 39 вота на недоверие. Единственият успешен е този.

И сега, ако ГЕРБ-СДС и останалите формации, които биха се съгласили да участват в управлението, направят правителство, ПП сигурно ще внася вотове на недоверие и ние не можем да им се сърдим. Това е ролята на опозицията.

Колкото до изолацията, мисля, че тя е преодоляна, отговорността, която носи десницата в лицето на ГЕРБ-СДС, е налице и трябва да помислим по какъв начин решаваме важните въпроси, а не по какъв начин да отстраним този или онзи, за да дойдем ние на власт.

- Какъв срок давате за развръзката в този парламент, която има само два варианта - съставяне на правителство или отиване на предсрочни избори?

- Това, което чух като заявка от страна на президента - че няма да бърза с т.н. рулетка, е от гледна точка на това, че има няколко важни неща, които трябва да бъдат приети, държавния бюджет - дали ще бъде нов или удължаване на сега действащия, 22-та закона по Плана за възстановяване и устойчивост, както и компенсациите за битовите и небитовите потребители. Така че парламентът трябва да поработи известно време. И ако няма съгласие, поне да свършим тези неща.

Това не е моя задача, нито на политическите формации, но трябва да се мисли кога ще бъдат изборите. Защото, ако завъртим рулетката много бързо, можем да отидем на избори и по Коледа или началото на януари. Но това едва ли е най-подходящия период. Смисълът да има избори е да отидат повече хора да гласуват. А по празници това няма как да стане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай