Ревизоро с разкритие за водата и наводненията по Черноморието

Водосточни, а не отходни, са в Китен и Созопол заровените тръби на плажа

Ревизоро с разкритие за водата и наводненията по Черноморието | StandartNews.com

Водосточни, а не отходни, са в Китен и Созопол заровените тръби на плажа. Китен има голяма пречиствателна станция на най-високото място в града. Тя обслужва 200 000 души през лятото и 5000 през зимата. Това обясни в интервю за НоваНюз бившият министър на околната среда и водита Емил Димитров, известен като Ревизоро.

Той разкри, че измамите идват когато има плажно заведение, което не може да направи тръбопровод за отпадни води. Тогава се използват оранжеви тръби, които се слагат в пясъка и чакат да се утаят. Така мият чашите, чиниите и мокрите барове.

"На местна почва в Царево са направили всичко в рамките на парите, които имат. Двата язовира можеше държавата да ги вземе и да се грижи за тях, но не са ги дали, за да се грижат общините за тях, а те сега са в плачевно състояние. Трябва наново да се правят стените, защото са обрушени, преливани, явно са минавали коли, компрометирани са. Ако пожарната не ги беше източила, щеше всичката вода да се излее в града", коментира той по повод тежките наводнения по южното Черноморие.

По думите му през основния изпускател могат да се изпуснат най-много 400 литра, другото - през преливника. "Ако е компрометиран, има проблем. Ако всичко е изправно, до морето трябва да има достатъчно възможност, огромното корито да се излее. Това невинаги е възможно. Със сигурност има засипани дерета, но са незначителни количества. Сухи дерета понякога са постоянни депа за строителни отпадъци, но не се изхвърля в корита на река. Не вярвам, че дерета умишлено са засипвани и те са пречели на водата. Трябва да има изправни преливници и проводимост на деретата. Всички кметове не искат да се чистят коритата на реката", заяви Ревизоро. Tой алармира за частна пречиствателна станция край Несебър, чиято зона е непозволена за туристи.

"В Царево има вода, но когато са били празни тръбите, са засмукали отпадъци и не се знае последно в тръбите какво ще остане, независимо, че подаваш чиста. Така че трябва някой да направи пробите, но минава време, в което хората се изнервят и смятат, че никой не работи", обясни Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай