Решават за облекчено пътуване на Балканите

Сред основните теми ще бъде елиминирането на последствията от пандемията

Решават за облекчено пътуване на Балканите | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов ще участва във видеоконферентна среща на Върховния съвет за сътрудничество между между България, Гърция, Сърбия и Румъния. На нея ще бъдат обсъдени координирани действия, с които да бъде облекчено пътуването между държавите. Като сред основните теми ще бъде елиминирането на последствията от пандемията.

Преди дни транспортният министър Росен Желязков заяви, че очаква от 1 юли да няма карантина между страните, но с уговорката това да стане при ниски нива или липса на нови случаи на болни или починали хора.

По искане на сръбския президент Александър Вучич снощи той разговаря с премиера Бойко Борисов.Борисов и Вучич са постигнали съгласие върху позицията, че е необходимо да бъдат взети адекватни противоепидемиологични мерки, които да гарантират здравето на хората, се казва в съобщението от кабинета на Вучич.

Двамата са изразили и задоволството си от факта, че България и Сърбия се справят успешно в борбата срещу коронавируса и че епидемията е под контрол. Българският премиер и сръбският президент са изразили надеждата, че в скоро време епидемията ще бъде напълно овладяна.

Борисов и Вучич са се договорили и за скорошна среща и са изразили радостта, че ще могат да посетят строителните дейности по изграждането на магистралата от сръбската граница до София, което ще позоволи на Сърбия да се свърже с Азия. Двамата лидери са изтъкнали и значението от изграждането на газопровода "Балкански поток", на газовите интерконектори за енергийното свързане на Сърбия и България.

„Борисов и Вучич се надяват в най-скоро време да има условия за провеждането на тримесечните срещи на Върховния съвет за сътрудничество, на които се обсъждат съвместните инфраструктурни и енергийни проекти“, се казва още в съобщението от кабинета на Вучич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай