Реформаторите с коалиция до Коледа

Раздорът с Бойко се задълбочава, подозират, че им подлива вода пред ЕНП

Реформаторите с коалиция до Коледа | StandartNews.com

София. "До края на годината Реформаторския блок (РБ) ще постигне политически съюз". С тези думи лидерът на ДСБ Радан Кънев съобщи в неделя какво е основното решение на партийците след двудневното заседание на областните координатори на РБ. Моделът на съюза се очакваше да стане ясен скоро след Нова година. Реформаторите обаче решиха да "настъпят газта" и до Коледа да са готови с коалицията заради настояването на местните си структури.

"Областните координатори ни призоваха да работим по-бързо и затова ще ускорим процеса", обясни Радан Кънев. Според не малко от членовете ускоряването на темпото е единственият начин да се запази блокът. Преговорите за по-трайно обединение на реформаторите вървяха бавно по редица причини. Всяка една от партиите трябваше да убеди структурите си по места, че това е пътят на развитие. Друг препъникамък се оказа самата форма на бъдещото обединение. Споровете по него продължават и до днес. От "Синьо единство" настояват да се формира нова партия, тъй като смятат, че само това е адекватният начин за постигане на истински траен и адекватен политически субект. Повечето им партньори обаче поне на този етап

искат да запазят по-голяма независимост

Параметрите на бъдещото споразумение са изключително важни, приятно изненадан бях тези дни, че няма остра реакция срещу формирането на единна партия, заяви Христо Панчугов, лидер на "Синьо единство". Веднага след него обаче думата взе лидерът на СДС. Мисля, че стана ясно - конкретната форма на бъдещото споразумение ще е коалиция, заяви Божидар Лукарски. Колегата му Николай Ненчев, лидер на БЗНС, пък добави, че е получил мандат за участие в "единен политически съюз, но запазвайки собствената си идентичност".
Въпреки че формата на бъдещото обединение е ясна - коалиция, все още не се знаят точните й параметри. "Засега няма да кажем нищо предварително, вече имаме опит", отсече Радан Кънев. В момента тече обсъждане на различни варианти от Гражданския съвет на блока. Сред идеите, които са се дискутирали, е коалицията

да се ръководи на квотен принцип

Това обаче не е единственият вариант, който се предлага.
Квотният принцип може да залегне и в реденето на евролистата. Според слуховете за лидерство в нея се борят Меглена Кунева и Надежда Нейнски. Реформаторите обаче вчера официално коментираха, че засега изобщо не са обсъждали тази тема, а това са спекулации. Лидерът на ДСБ Радан Кънев дори заяви, че европейските и предсрочните парламентарни избори ще са предмет на работа през 2014 г. Единственото сигурно засега пък е, че в тях Реформаторите

няма да играят заедно с ГЕРБ

"Наблюдавахме поведението им на управление цял мандат, не видяхме реформа, а това означава, че те не се вписват във формата на блока", това заяви Гроздан Караджов от Гражданския съвет, изразявайки официалната позиция на Реформаторите. Към промяната й пък едва ли предполага и сегашното поведение на партията на Бойко Борисов, която освен покани за обща работа периодично отправя и нападки срещу Реформаторския блок. Последната дойде само ден преди срещата на областните координатори през уикенда. Статия в медиите твърдеше, че Европейската народна партия (ЕНП) не желае в европейското си семейство партии, които са срещу ГЕРБ. От ДСБ, "България на гражданите" и СДС обаче заявиха, че думите на зам.-председателя на формацията Яцек Сариуж-Волски, който беше цитиран, са "плод на свободна и некоректна интерпретация". И заподозряха, че зад нея стои партията на Борисов.

ЛИДЕРИТЕ

Дясното може да е социално

Меглена Кунева,
"България на гражданите"

Реформаторският блок трупа критична маса и на много места съветниците от различните партии вече работят заедно в oбщинските съвети. Да, не можем да променим системата всеки от нас самостоятелно, но обединени, ще успеем. Този път успехът ще е ярък и бърз. Рeформаторският блок има по-голяма амбиция - дясното да е и социално, и народно - в смисъла, в който това се разбира в Европа. 49% от българите са на прага на бедността. Каквото и да правим нашите усилия като реформатори е в България всеки да живее достойно и да разчита не на "тази държава", а на своята държава. Европа ще е толкова слаба, колкото е най-слабата й част. Не бих искала тази част да е нашата страна, защото България вече показа, че обединена, може да постига националните си цели.

За да оцелеем, трябва да победим

Радан Кънев,
ДСБ

Залогът на нашия политически съюз е огромен. Важно е да си дадем сметка дали България е интегрална част от ЕС, полезна за себе си, или е някаква Украйна - разделени в решението си да бъде в ЕС или не, с граждани, които искат да бъдат там и власт, която не иска? Дали вървим към повече власт за гражданите или мафията.
Нашата задача е да постигнем по-добър живот за хората. Когато се делим, не отговаряме само пред избирателите си, а пред всички български граждани, заради които това събиране има някакъв смисъл. Няма оцеляване без победа и можем да бъдем съюз в името на победата, а не коалиция на оцеляването. В момента се намираме в битка с по-силни от нас и трябва да се концентрираме върху най-важната битка, която предстои. Непосредствената ни задача е запазването на представителството в Европейския парламент, връщането ни в българския и разширяване на участието ни в местната власт. Няма смисъл да бъдем заедно и да се занимаваме с политика, ако не вярваме, че пътят е към силна и справедлива България.

Ще направим траен съюз

Божидар Лукарски,
СДС

Всички сме се събрали, твърдо уверени и решени да създадем траен политически субект. Събрали сме се не просто, за да направим една коалиция, която да влезе в парламента и да се представи добре на евроизборите. Да, и едното, и другото е изключително важно. Но по-важно е да бъдем заедно, за направим нещо, което да се бори със злото. Заедно на всички избори оттук нататък. Така, както беше замислено на 7 декември 1989 г.

Трябва да родим единна партия

Христо Панчугов,
"Синьо единство"

Трябва да имаме ясно изразена политическа воля - на база на общата ни идентичност, със съзнание за огромната отговорност, която носим, с убеденост, че целта е по-голяма от нас - да създадем нова единна политическа партия. Най-голямата опасност пред Реформаторския блок е да създадем за пореден път коалиция на оцеляването, съшита с бели конци и тя да е въплъщение на всичко това, срещу което се борим - неискреността. Ако искаме да променим България, ние първо трябва да променим себе си. Пред нас стои гигантска пропаст, а една пропаст никога не се преодолява с малки стъпки. Тя се преодолява с решителен скок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай