Понеделник,

Редовен кабинет или нови избори? Социолог нацели в десетката

От: Иван Ангелов, кадър НоваНюз -
5769
Редовен кабинет или нови избори? Социолог нацели в десетката
A
A
A

Две са възможностите за развитието на политическите процеси у нас в идните седмици - съставяне на редовно правителство или предсрочни избори. Втората като че ли изглежда по-вероятна предвид поведението на политическите сили.

Политическите формации излъчват посланието, че отиваме на избори, каза пред НоваНюз социологът от „Тренд” Евелина Славкова. Никой не може да състави кабинет, смята тя.

„Не ме зарази този позитивизъм, че ще се сформира кабинет в рамките на 48-о Народно събрание. Колкото повече президентът им дава възможност да намерят пресечни точки, толкова повече партиите се раздалечават”, каза социологът.

Тя вярва, че партиите говорят предизборно на своя електорат и не търсят баланс, за да се състави правителство.

Славкова е на мнение, че промените в изборното законодателство в рамките на този парламент поставят казуса за доверието на обществото в провеждането на изборите.

„Посланията резонират много силно в обществото. Ще дойде момент, в който толкова малко хора ще са гласували, че решението на което и да е правителство ще бъде поставено под въпрос”, каза тя.

Кабинет на малцинството е невъзможен, той трябва да бъде гласуван, заяви социологът.

Според нея, ако президентът даде трети мандат на „Демократична България”, това ще изглежда като подкрепа на техните критики за неговите действия и позиции за Украйна.

„Да се даде мандатът на „Български възход” е несериозно”, каза тя. По нейни думи съществува и дистанция между Румен Радев и Стефан Янев. Ако Радев връчи мандата на Янев, с това би легитимирал „Български възход” като президентска партия.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com