Редовен кабинет или нови избори? Политолози бръкнаха в раната

Партии, които се опитват да извлекат изгода, инкасират максимална загуба

Редовен кабинет или нови избори? Политолози бръкнаха в раната | StandartNews.com

След проведените на 2 април пети поред избори у нас за последните две години остава неясно дали ще бъде съставено редовно правителство, кой ще го подкрепи и ще има ли то сериозен живот. А ако не се състави правителство, отиваме ли на нови предсрочни избори още през лятото?

Част от партийните лидери дадоха заявка какво ще правят в рамките на все още несвиканото 49-о Народно събрание, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов протегна ръка към всички партии в парламента с аргумент, че ако няма кабинет, няма да има и бюджет.

За пети път виждаме как едни партии, които се опитват да извлекат изгода, инкасират максимална загуба. Така разумните хора в коалицията ПП-ДБ трябва да си дадат сметка, че следващият ход ще доведе до катастрофална загуба за тях, заяви пред бТВ политологът Румяна Коларова.

Според нея има нещо, което е ясно - ако се предлага кабинет, не трябва да бъде съставен от ярки политически фигури, а по-скоро да се предложи експертен кабинет. Не е ясно с кой мандат ще бъде предложен и как ще бъде определен съставът на кабинета. Ако се мисли за изход вън от клишетата - по някакъв друг начин договорен експертен кабинет и внимателно да се обсъди с кой мандат да се състави. При първи мандат ПП ще кажат не, но и при втория мандат ще получат същия отговор, смята Коларова.

В основата на всичко ще бъде приемането на бюджета, посочи тя и повтори думите на лидера на ГЕРБ.

Политологът Христо Панчугов добави, че проблемът не е в това, че няма правителство, а че няма алтернативен план да се направи. Дори тези, които не могат да направят правителство не казват какво биха направили. Докато не видим някаква алтернатива, ще се инкасират само загуби. В опита си да спечелят изборите ПП-ДБ са напът да докажат, че само ще изостават във времето, коментира Панчугов. Той отбеляза, че истинският разговор, който предстои е възможно ли е съставянето на управление.

Димитър Ганев от своя страна смята, че възможността за разцепление в ПП-ДБ не стои на дневен ред. Опциите пред коалицията е да не се говори за коалиция, а да се опитат да направят договореност за подкрепа на споразумение на някаква форма на програмно експертно правителство. Изглежда малко вероятно да се направи споразумение между първите две партии. Възможността за нови предсрочни парламентарни избори стои на дневен ред, изтъкна Ганев.

Според него е възможно да се състави и кабинет на малцинството. Това обаче не решава политическата криза, но е възможна опция, посочи Ганев. Той изтъкна, че мнозинство е възможно да се направи само с ПП и ДБ. Ако се състави правителство, ще е с плаващи мнозинства, очаква Ганев.

Социологът Кольо Колев добави, че поведението на Борисов е добра игра, при която демонстрира кооперативност, готовност за диалог, което ще му донесе съответните дивиденти. Обществото дори да не харесва Борисов, трябва да се състави правителство, но как ще се с състави - предстои да видим. "Борисов усеща накъде духа вятъра и ще играе играта", коментира Колев.

За него е ясно, че политическата игра на ПП-ДБ е да стопират Христо Иванов да търси възможността за реализиране на кабинети. Или ГЕРБ няма да могат да съставят правителство или ще съставят такова на принципа на хартиената коалицията - ГЕРБ-БСП-ДПС с участието на ИТН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай