Разкриват ново звено - независим прокурор

Разследва и не докладва на главния прокурор, обясни премиерът

Разкриват ново звено - независим прокурор | StandartNews.com

"Желанието ни е да се съобразим с препоръките на Венецианската комисия. Веднага след решението днес ще изпратим на заинтерсованите комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подкрепен, за да стане максимално бързо". Това каза министър-председателят Бойко Борисов на извънредно заседание на Правителството за промените в НПК (Наказателно-процесуален кодекс). 

"Нашето предложение беше тримата големи да имат еднаква подсъдност. Те смятат, че това би накърнило правата, съобразяваме се и оставяме само това да се търси наказателна отговорност само на главния прокурор", допълни Борисов.

"Досега, ако имаше сигнал срещу главния прокурор, негов подчинен го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – независим прокурор, разследва и не докладва на обвинението, нито в хода на разследването. Той не е зависим от главния прокурор", обяви премиерът.

"Въвежда се изслушване на главния прокурор в парламента – за годишните отчети и на всеки 3 месеца. Благодаря на комисията, че ни дава възможност да се съобразим с Конституцията. Вече и съдиите, и прокурорите трябва да се успокоят, да си вършат работата и да не се занимават с партийни дела, за това си има политически партии. Ние сме били против увеличението на партийните субсидии. Не можахме да направим кворум, за да приемем бюджета. Когато гласувахме субсидиите, се появиха 30 души. Изненадващо някои партии се интересуваха само от това. За мен бюджетът беше по-важен, предприятията да бъдат спокойни. Пред мен стоеше само едно: или приемаме бюджета с предложението на БСП, или си търсете мнозинство. Гласувахме партийните субсидии само, за да можем да приемем Бюджет 2020, но обсъжданията остават", заяви Борисов.

"Възлагам на финансовия министър да ми направи анализ, защото подкрепихме на сляпо бюджета. Демокрацията е доказала, че с работеща многопартийна политическа система дава най-добри резултати. Каква да е субсидията и за какво да се харчи трябва да се върнат като дебат. Ако данъкоплатецът дава пари за политическа дейност, тя трябва да е регламентирана. Предложението ми е БНТ и БНР да станат безплатни за всички политически партии по време на избори. За нас е важно да има правила за какво да се харчат парите от партийните субсидии", сподели той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай