Разкритие. Райчев каза къде отива мандатът

Социологът коментира намеренията на президента

Разкритие. Райчев каза къде отива мандатът | StandartNews.com

Има два реалистични варианта кой ще получи третия мандат за съставяне на правителство – ДБ или БСП. Доскоро имаше значение коя от двете формации ще го вземе, но вече позициите им са почти изравнени, това коментира по bTV политологът Андрей Райчев.

Той прогнозира, че по-вероятно все пак е социалистите да получат мандата от Румен Радев, защото са идиологически по-близки и държавния глава е избран с „червени” гласове.

Според него е грешно схващането, че Радев иска да се тръгне към избори, за да назначи служебно правителство. Президентът няма интерес и ресурс да състави кабинет, който да се справя с всички кризи, обясни Райчев.

Офертата и от БСП, и от ДБ ще е към ПП и ще е, който иска да управлява, но без двамата – Кирил Петков  и Асен Василев, обясни политологът. Той добави, че това поставя в ПП в сложна позиция, защото има значение дали те ще се съгласят с този вариант, защо е важно кой ще „обърне масата”, за да се стигне до нови предсрочни избори.

Според Райчев другият въпрос е, че някой трябва да преговаря с ИТН, за да одобрят новия кабинет. Той добави, че ако ГЕРБ и ДПС са решили предварително да подкрепят ново правителство, те ще го направят без значение какво е то.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай