Разхлабват режима в Държавния резерв

Разхлабват режима в Държавния резерв | StandartNews.com

Председателят на Държавния резерв ще може да освобождава продукти и материали от него в случай на бедствено положение. Това реши кабинетът, за да ускори достъпа до резерва, когато се налага бързо да се отстраняват щети, причинени от природни бедствия. В момента изваждане на запаси от него става само с решение на Министерски съвет.

"Сегашният режим е много затегнат и непрактичен, процедурата продължава 5-6 дни и се губи време", коментира вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов след заседанието на правителството. Той припомни, че в първите дни след потопа в Мизия е било невъзможно да се извадят от държавния резерв лопати, инструменти и гумени ботуши за разчистване на града.

С промяна в наредбата за организиране на дейностите по държавните резерви и военновременните запаси шефът на Държавния резерв ще може да предоставя запаси само при обявяване на бедствено положение и при постъпване на мотивирано искане от областни управители и кметове. В същото време ще засилим правомощията на Инспектората към агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", за да сме сигурни, че ще предотвратим злоупотреби, заяви вицепремиерът Христо Иванов.

Междувременно служебният кабинет гласува да се отпуснат 150 000 лв. за подпомагане на семействата на 15-те загинали в завод "Миджур". Всяко семейство ще получи по 10 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай