Радев зове да преговаряме за по-евтин руски газ

Страната ни трябва да бъде по-гъвкава, каза президентът след среща с колегата му Путин

Радев зове да преговаряме за по-евтин руски газ | StandartNews.com

Президентът Румен Радев призова българското правителството да преговаря за намаляване на цените на руския природен газ за България. Това стана след срещата му в Санкт Петербург с руския държавен глава Владимир Путин. Радев поставил въпроса за цената на руското синьо гориво при разговорите с руския президент.

Румен Радев смята, че, ако искаме да запазим в дългосрочен план стратегическите си отношения с Русия в сферата на енергетиката, страната ни трябва да бъде по-гъвкава. Радев е обяснил пред Путин, че има промяна в газовата карта на Европа при цените и доставчиците на синьо гориво, както и възможностите за диверсификация.

"Време е и българското правителство да бъде по-активно и не толкова срамежливо, а да подходи към преговори за цената на руския газ за България. Аз поставих открито този въпрос. Аз не изземвам по никакъв начин функциите на правителството. Преговорите са задача на правителството. Отварям врата - да се преговаря с "Газпром", заяви президентът.

Отношенията между Русия и България постепенно се възстановяват, заяви руският президент Владимир Путин в началото на срещата си с Румен Радев в Константиновския дворец в Санкт Петербург.

Доказателство за възстановяването на отношенията между Москва и София е устойчивият ръст на стокообмена между двете държави от началото на тази година, посочи руският президент Владимир Путин: "Позитивната динамика се отбелязва с ръст от 2,8 процента. Радва ни, че в момента се активизират отношенията между правителствата и парламента, както и работата на междуправителствената комисия. Това доказва, че използваме възможностите за активизиране на отношенията си във всички направления".

Президентът Румен Радев смята, че втора среща с Владимир Путин за кратък период от време е сигнал, че двете държави искат да развиват отношенията си интензивно на взаимноизгодна основа: "България, знаете, че е в ЕС и НАТО, но това не изключва развитието на интензивни отношения с Руската федерация, дори в основата на тази по сложна обстановка".

България и Русия са стратегически партньори в областта на енергетиката и има потенциал сътрудничеството да се задълбочи, посочи Радев: "Русия има място в изграждането на бъдещата ядрена централа, независимо кой ще спечели търга за стратегически инвеститор".

Радев добави, че България продължава да разширява газопреносната си мрежа, работи по изграждането на интерконектори със съседите, а това дава възможност и за нови доставки и транзит на руски природен газ през България към Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай